Byggeri kan ofte være en kompleks og omfattende proces, hvor man kan støde på mange juridiske problemstillinger, når der skal bygges nyt eller ske om- og tilbygninger.
Hos ØENS tilbyder vi derfor advokatrådgivning inden for entrepriseretten, hvorved vi målrettet rådgiver om processens forløb fra udformning og indgåelse af kontrakten, til spørgsmål og tvister om mangler eller efterfølgende ekstraarbejder. Hos ØENS kan alle entreprisens aktører modtage rådgivning, hvad enten det er entreprenører, håndværkervirksomheder eller bygherrer.
Samarbejdet mellem bygherren og entreprenøren er ved entreprisesager den vigtigste del af processen. Hos ØENS er det vores erfaring, at det gode forhold mellem disse bedst bevares ved, at der laves en udførlig kontrakt, der tager stilling til alle vigtige dele af forløbet og sørger for, at begge parter er med til at præge forløbet.
I denne forbindelse anbefaler vi derfor, at der så tidligt som muligt i forløbet tilknyttes en advokat, der kan sørge for at der bliver oprettet et velfungerende og fornuftigt kontraktgrundlag. På den måde undgås eventuelle konflikter og parter vil have fuldt indblik i hvad målet med enterprisearbejdet er.
Vores bistand i forbindelse med entrepriserådgivning omfatter en detaljeret gennemgang og vurdering af enterprisesagens dokumenter og rådgivning herom, for at sikre at du som part i sagen er grundigt orienteret om alle aspekter i den konkrete entreprise. Som en del af rådgivningen gennemgår vi og rådgiver omkring følgende:
Kontraktgrundlag:
Praktiske forhold:
Lever det aftalte byggeri ikke op til dine forventninger ved afleveringen eller er det blevet leveret for sent, så er det også en god ide at have en advokat med under denne proces.
Alt dette kan hurtigt skabe splid og i værste tilfælde forsinke entreprisen. Hos ØENS er det derfor vores erfaring, at det altid er en fordel at have en advokat med til råds, når der opstår spørgsmål om fejl og mangler i en enterprisesag. Hos ØENS vil vi kunne stå til rådighed med rådgivning og kommunikation med entreprenøren vedrørende fejl og mangler og på den måde sikre dig, at byggeriet lever op til dine forventninger og sikre at du ikke lider tab eller får leveret et mangelfuldt stykke arbejde.
Som følge af vores rådgivning og udarbejdelse af entreprisekontrakten, sørger vi for, at der allerede ved kontraktens indgåelse er taget stilling til spørgsmålet om ekstraarbejder. Vi sørger dermed for, at der foreligger en skriftlig aftale som alle parter har godkendt og tilbyder i forlængelse af dette også hjælp, hvis der efterfølgende skulle opstå uenigheder om omfanget af ekstraarbejder.
Opstår der tvivl om byggeriets tilstand eller viser det sig, at det på anden måde ikke lever op til det der blev aftalt i kontrakten, kan det være en fordel at få foretaget et syn og skøn.
Hos ØENS har vi stor erfaring med syn- og skønsforretninger og vi tilbyder derfor at repræsentere dig ved disse. Vi står bl.a. for udarbejdelsen af syn- og skønsanmodningen, kommunikation vedrørende udvælgelsen af skønsmanden og udarbejdelse af spørgsmålene til brug ved syn- og skønsforretningen.
Hos ØENS sørger vi derfor for, at du ved brug af syn og skøn for svar på lige præcis de spørgsmål og forhold som du ønsker afdækket til at afklare den tvist, der eventuelt måtte foreligge.
Såfremt det ikke lykkes at finde en løsning i forbindelse med entreprisesagen, kan det blive nødvendigt med en retssag. Kommer det så langt at der skal indledes en retssag, bistår vi hos ØENS med at bringe dig i den bedst mulige position i forhold til din modpart. Vi håndterer – i samarbejde med dig – hele processen fra forberedelsen til retssagens afslutning, hvilket indebærer udarbejdelse af materiale, strategi og alt andet, der er nødvendigt for sagen.
Udgangspunktet i dansk ret er, at alle tvister behandles ved de almindelige domstole. Ikke desto mindre, er der også mulighed for at få sagen behandlet ved en særlig voldgiftsret, såfremt det er aftalt i enterpriseaftalen, at en sådan skal anvendes i stedet for en almindelig retssag. Har du og din entreprenør f.eks. aftalt at de almindelige regler i AB 92, ABT 93 og ABR 89 (fra 1. januar 2018 AB 18 og ABR 18) vil det være aftalt, at alle tvister behandles ved voldgift.
Ved brug af voldgift foretages vurderingen af tvisten med brug af sagkyndige dommere, der vil have viden og erfaring med det område som jeres tvist drejer sig om, hvorfor det ofte vil være en fordel af anvende voldgift.