ejerforening andelsbolig haveforening administration advokater

Advokater til rådgivning inden for fonds- og foreningsret

Fonds- og foreningsret

Læs mere

Kontakt os

+45 32 46 46 46 info@oadv.dk SKRIV TIL OS

Vi rådgiver bestyrelser og beboere i ejer- og andelsboligforeninger, indenfor foreningsret, når der opstår et juridisk spørgsmål.

ØENS Advokatfirma har igennem en årrække haft et tæt og godt samarbejde med ØENS Ejendomsadministration, hvilket giver en række juridiske fordele for beboerne og bestyrelserne i de ejendomme, som ØENS Ejendomsadministration administrerer.

Vi har igennem dette samarbejde oparbejdet en solid erfaring med at løse såvel store som små foreningsretlige problemstillinger for vores klienter.

Hos ØENS Advokatfirma hjælper vi således bestyrelser og beboere med alt fra dagligdags forhold, som ”lige kræver en advokat ind over”, f.eks. problemer med en larmende beboer eller manglende betaling af fællesbidrag til større og mere komplekse udfordringer som f.eks. retssager, vedtægtsændringer eller byggesager.

Er der opstået et juridisk spørgsmå inden for foreningsret i jeres boligforening? Kontakt en af ØENS advokater med speciale indenfor foreningsret, og lad os hjælpe jer med jeres sag.  

Foreningsjura

Få ubegrænset juridisk rådgivning og slip for bekymringer med ForeningsJura-abonnementet.

Konceptet med ForeningsJura er at tilbyde ejer- og andelsboligforeninger ubegrænset adgang til specialiseret juridisk rådgivning inden for kerneområderne: Foreningsret, lejeret, fast ejendom, entrepriseret og ansættelsesret. Med et fast lavt årligt abonnement vil foreningens bestyrelse altid have direkte adgang til advokater og jurister, som kan hjælpe med at navigere i de komplekse lovregler og minimere risikoen for at begå fejl.

Prisen for abonnementet fastsættes ud fra boligforeningens størrelse, og som medlemmer kan man altid kontakte en personlig kontaktperson for at få afklaret netop sine juridiske spørgsmål hurtigt og kompetent.

Læs mere om ØENS foreningsjura her.

Vedtægter i ejerforeninger

Ejerforeningsvedtægten er helt central for medlemmernes rettigheder og pligter. Vedtægternes indhold har derfor stor betydning for bestyrelsens muligheder for at administrere ejerforeningen og kan også have betydning for bl.a. omsætningen af ejerlejlighederne i en ejerforening. Derfor er det vigtigt, at ændringer sker med omtanke og tilstrækkelig faglig bistand. Behovet for juridisk rådgivning kan variere meget alt efter, om der er tale om en mindre ændring eller en komplet revidering af vedtægterne.

Den nye normalvedtægt for ejerforeninger har indført en lang række nye regler, som gælder for alle ejerforeninger, medmindre normalvedtægtens bestemmelser konkret er fraveget i ejerforeningens særvedtægter.

Normalvedtægten indeholder f.eks. regler, der giver mulighed for at pålægge en ejer at betale en bod, hvis ejeren gør sig skyldig i grov pligtforsømmelse, om eksklusion af et medlem af en ejerforening og om et medlems ret til at nedlægge vetoret ved visse generalforsamlingsbeslutninger.

I de fleste tilfælde supplerer normalvedtægten ejerforeningens særvedtægter, og det kan derfor være en god idé at forholde sig til normalvedtægtens regler, så man sikrer sig, at ejerforeningens vedtægter stemmer overens med medlemmernes ønsker.

Vi har stor erfaring med rådgivning om ejerforeningsvedtægter og hjælper hvert år mange ejerforeninger i mål med små og store vedtægtsændringer. Vi bistår også hvert år mange ejerforeninger med fortolkning af ejerforeningsvedtægterne, så bestyrelsen kan administrere foreningen på et sikkert juridisk grundlag.

Vedtægter i andelsboligforeninger

Andelsboligforeningsvedtægten er helt central for andelsboligforeningens virke – både i relation til medlemmernes rettigheder og pligter, men også i relation til bestyrelsens mulighed for at administrere andelsboligforeningen på et sikkert juridisk grundlag.

Vi har stor praktisk erfaring med andelsboligforeningsvedtægter og hjælper hvert år mange andelsboligforeninger med fortolkning af vedtægterne eller gennemførelse af store og små vedtægtsændringer.

Eksklusion fra en andelsboligforening

Et medlem af en andelsboligforening risikerer at blive ekskluderet fra foreningen – og dermed miste sin lejlighed – hvis vedkommende ikke overholder andelsboligforeningens vedtægter.

I praksis ses eksklusion typisk i disse situationer:

  • Manglende betaling af boligafgift eller lignende ydelser
  • Ulovlig udlejning – f.eks. via Airbnb
  • Manglende overholdelse af kravet om at bo i sin andelsbolig
  • Manglende overholdelse af foreningens husorden

Der skal selvsagt en del til, for at man kan blive smidt ud af sin lejlighed, men det er nødvendigt, hvis en andelshaver ikke kan eller vil acceptere vilkårene for at bo i et fællesskab og under samme tag, som man jo gør, når man bor i en andelsboligforening.

Hvis den ekskluderede andelshaver bestrider eksklusionens gyldighed, vil det være nødvendigt at få sagen behandlet i boligretten eller fogedretten. Mange eksklusionssager udvikler sig således hurtigt til retssager, og det kan derfor være en rigtig god idé at have en kompetent advokat med på et tidligt stadie i sagen.

Når man bliver ekskluderet, sælges beboerens andelsbolig bedst muligt, og salgsprisen udbetales til den tidligere andelshaver med fradrag af andelsboligforeningens tilgodehavende, hvis der da ellers er friværdi nok i andelsboligen. Hvis andelsboligen er overbehæftet, vil det være nødvendigt at sælge andelsboligen på tvangsauktion, medmindre pant- og udlægshaverne frivilligt vil aflyse deres hæftelser.

Sager om eksklusion af andelshavere kan være tids- og ressourcekrævende, og de kan være ubehagelige for alle involverede parter. Hos ØENS Advokatfirma har vi stor erfaring med at føre eksklusionssager, og vi står derfor altid klar til at bistå vores klienter under hele processen.

Regler for fremleje og korttidsudlejning

Deleøkonomi er oppe i tiden og benyttes af flere og flere danskere. En af de mest populære måder at supplere indkomsten i ferieperioderne på er ved at udleje eller fremleje sin bolig gennem tjenester som Airbnb.

Men hvordan er reglerne egentlig for at udleje sin andelsbolig til turister eller låne den ud til et familiemedlem? Kan man frit korttidsudleje sin ejerlejlighed? Og skal indtægten indberettes til Skat?

Vi er ajour med de nyeste regler om fremleje og korttidsudlejning i andels- og ejerforeninger.

Der er store forskelle på reglerne, alt efter om man bor i en lejebolig, andelsbolig eller ejerlejlighed. Dog gælder det for alle indtægter via deleøkonomi, at de skal indberettes til Skat.

Byggesager, ombygninger og entrepriser i boligforeninger

Andelsboligforeninger og ejerforeninger foretager løbende større vedligeholdelsesarbejder og nybyggerier i deres ejendomme, f.eks.:

  • Nyt tag
  • Etablering af lejligheder på loftet
  • Facaderenoveringer
  • Udskiftning af vinduer
  • Nye dørtelefoner o.l.
  • Etablering af altaner
  • Renovering af gården
  • Etablering af vandafledning m.v.

Det kræver stor arbejdsindsats af bestyrelsen at udarbejde projektbeskrivelse, indhente tilbud og indgå aftaler og kontrakter med entreprenører.

Vi hjælper ofte bestyrelserne med byggesager og gennemgår og tilser kontrakter og aftaler, så foreningernes retsstilling sikres, f.eks. så de ikke betaler for arbejdet, før entreprenørerne har afleveret et ordentligt og kontraktmæssigt stykke arbejde uden fejl og mangler.

Bestyrelsesansvar i boligforeninger

Bestyrelser i andelsbolig- eller ejerforeninger udfører som regel et utroligt stort stykke arbejde, og oftest er arbejdet helt ulønnet eller med en så lille aflønning, at det knap nok dækker indkøb af kaffe til møderne. Det er glæden, der driver værket.

Men at sidde i en bestyrelse forpligter, og det er desværre ikke altid nok, at man gør sit bedste. Vi anbefaler derfor altid, at bestyrelserne tegner en bestyrelsesansvarsforsikring – hvis der da ikke allerede er en sådan i ejendommens forsikring (hvad der ofte er).

Hvert enkelt bestyrelsesmedlem kan holdes personligt ansvarlig for fejl og mangler under udførelsen af sit bestyrelsesarbejde. Et bestyrelsesansvar kan typisk komme på tale som følge af, at man ikke har fulgt godt nok med i ejendommens forhold, eller at et byggeprojekt er løbet løbsk og har kostet foreningen unødvendigt mange penge.

Hvert bestyrelsesmedlem hæfter for sådanne tab for foreningen med hele sin formue, og det vil sige, at man som bestyrelsesmedlem står økonomisk på mål for, at man udfører sit arbejde godt.

Vi har set en række eksempler, hvor bestyrelsesmedlemmer er blevet mødt med krav om personlig hæftelse for tab, som andels- eller ejerforeningen – eller deres medlemmer eller kreditorer – mener, de har lidt, som følge af dele eller hele bestyrelsens handlinger.

Hos ØENS Advokatfirma står vi derfor klar til at rådgive og dele ud af vores mangeårige ekspertise, så I som bestyrelse bedst muligt kan sikre jer mod erstatningskrav.

Stiftelse af ejer- og andelsboligforeninger

Stiftelse af en andelsboligforening eller en ejerforening er en tidskrævende, besværlig og bekostelig affære, hvor der skal forhandles vilkår med sælger/ejer af ejendommen, finansiering af købesummen og vilkår for foreningens fremtidige virke med ejerne eller de kommende ejere og andelshavere.

Vi har solid erfaring med at få stiftelse af en andelsbolig- eller ejerforening sikkert i mål.

Har du spørgsmål til foreningsret? Få vores hjælp nu

Thomas Valentin, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Thomas Hvas Valentin
Advokat, associeret partner
Dan Dreisig, Ejendomsadministrator, ØENS Ejendomsadministration, foreningsadministrator
Boligforening
Dan Dreisig
Fagleder, jurist, partner
Bente Bille Hansen, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Bente Bille Hansen
Advokat, juridisk mentor
Johan Iversen Møller, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Johan Iversen Møller
Advokat
Søren Saaby Hansen, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Søren Saaby Hansen
Advokat (H), partner
Henrik Karl Nielsen, advokat, ph.d., øens advokatfirma
Advokatfirma
Henrik Karl Nielsen
Advokat (H), ph.d.
Advokatfirma
Fabiano Lusso
Advokatfuldmægtig
fondsret, fonde, øens advokatfirma

Advokater til rådgivning inden for fondsret

Fonds- og foreningsret

Læs mere

Kontakt os

+45 32 46 46 46 info@oadv.dk SKRIV TIL OS

ØENS Advokatfirma tilbyder specialiseret fondsret rådgivning og administration inden for oprettelse og drift af fonde.

Med vores mangeårige erfaring og ekspertise inden for fondsret sikrer vi, at din fond bliver etableret og administreret i overensstemmelse med gældende lovgivning og bedste praksis.

Hvad er en fond?

En fond anvendes til legater og andre godtgørende formål. Fonde er selvejende institutioner, som kan administreres af advokater. En fond kan både være erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende.

Fondsret dækker derfor over de juridiske rammer for at stifte og administrere fonde – både erhvervsdrivende og almennyttige. En fond er en selvstændig enhed, hvor en formue er afsat til et specifikt formål, ofte med velgørende eller almennyttige formål for øje. Det kan være både enkeltpersoner og virksomheder, der etablerer fonde for at støtte forskellige aktiviteter eller bidrage til velgørende formål. Ved oprettelsen af en fond er der en række juridiske forpligtelser at tage højde for, og det kan kræve professionel bistand til eksempelvis vedtægtsudformning, myndighedsregistrering og løbende fondsadministration.

Hos ØENS Advokatfirma bistår vi med juridisk vejledning og support i forbindelse med fondsoprettelse – uanset om det er en erhvervsdrivende eller ikke-erhvervsdrivende fond. Vi hjælper dig gennem hele processen fra etablering til administration, så fonden lever op til gældende regler og krav. Derudover tilbyder vi løbende rådgivning, regnskabshåndtering og bestyrelsesarbejde for at sikre, at fonden drives optimalt og overholder alle lovkrav.

Krav til fonde
Erhvervsdrivende fonde:
  • En erhvervsdrivende fond er, når der overdrages varer eller ydes tjenesteydelser, eller hvis fonden sælger eller udlejer fast ejendom.
  • Erhvervsdrivende fonde skal aflægge årsregnskab til Erhvervsstyrelsen.
Ikke-erhvervsdrivende fonde:
  • En ikke-erhvervsdrivende fond skal kun aflægge årsregnskab, hvis fonden har aktiver over 250.000 kr.
Stiftelse af fonde
Hvem kan stifte en fond?
  • Fysiske personer: Enkeltpersoner kan stifte en fond ved at afsætte en formue til et bestemt formål. Dette kan ske både ved levende live (inter vivos) eller ved testamente (mortis causa).
  • Juridiske personer: Virksomheder, foreninger, andre fonde og offentlige institutioner kan også stifte en fond. Dette kan ske som en del af deres aktiviteter eller som en særskilt handling.
  • Offentlige myndigheder: Kommuner, regioner og staten kan også stifte fonde, typisk med henblik på at fremme bestemte offentlige eller almennyttige formål.
  • Testamentariske dispositioner: En fond kan også stiftes ved testamentariske dispositioner, hvor en person bestemmer, at en del af deres formue skal anvendes til at oprette en fond efter deres død..
Vores ydelser
Oprettelse af fonde:
  • Juridisk Rådgivning: Vi guider dig gennem de juridiske krav og procedurer for oprettelse af en fond.
  • Udarbejdelse af Vedtægter: Vi hjælper med at udforme vedtægter, der afspejler fondens formål og sikrer en solid juridisk ramme.
  • Registrering: Vi håndterer alle nødvendige registreringer hos relevante myndigheder.
  • Retssager:  Vi varetager fondens interesser og retslige anliggender
Administration af fonde:
  • Løbende rådgivning: Vi tilbyder kontinuerlig personlig og juridisk rådgivning for at sikre, at fonden overholder alle lovkrav.
  • Regnskab og revision: Vi sørger for, at fondens regnskaber er i orden og overholder de gældende standarder.
  • Bestyrelsesarbejde: Vi kan bistå med bestyrelsesarbejde og sikre, at bestyrelsen er informeret og træffer velovervejede beslutninger.
Hvorfor vælge ØENS Advokatfirma?

Hos ØENS Advokatfirma er vi dedikerede til at levere personlig rådgivning i øjenhøjde. Vi forstår, at oprettelse og administration af fonde kan være komplekst, og vi er her for at gøre processen så smidig som muligt for dig. Med vores omfattende erfaring og dygtige team er du sikret en pålidelig partner, der altid har dine interesser for øje.

Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe dig med din fond.

Har du spørgsmål til fondsret eller en given fond? Få vores hjælp nu

Jesper Lett, advokat, øens advokatfirma
Advokatfirma
Jesper Lett
Advokat
ejerforening andelsbolig haveforening administration advokater

Advokater til rådgivning inden for fonds- og foreningsret

Fonds- og foreningsret

Fonds- og foreningsret dækker over to vigtige retsområder, som begge omhandler organisering og administration af selvejende institutioner med et særligt formål. Det kan være komplekse områder at navigere i, men med den rette juridiske rådgivning kan du sikre, at din fond eller forening bliver oprettet og administreret korrekt. Hos ØENS Advokatfirma tilbyder vi specialiseret rådgivning inden for både fonds- og foreningsret, hvor vi trækker på vores mangeårige erfaring og juridiske ekspertise.

Foreningsret

Foreningsret omfatter den juridiske regulering af foreningers virke og struktur. En forening er en sammenslutning af personer, der deler et fælles formål, og kan være både almennyttig og privat. Oprettelsen af en forening kræver vedtægter, der klart definerer foreningens formål, medlemmernes rettigheder og pligter samt de beslutningsprocesser, der skal følges. Foreninger kan være underlagt forskellige krav, afhængigt af deres størrelse og formål, og det er vigtigt, at de løbende overholder gældende regler.

ØENS Advokatfirma tilbyder rådgivning i forbindelse med oprettelse og drift af foreninger. Vi hjælper med udarbejdelse af vedtægter, rådgivning om bestyrelsesansvar, samt sikrer, at din forening overholder alle lovkrav. Vores mål er at give dig den nødvendige juridiske støtte til at navigere sikkert i foreningsretten, så din forening kan fokusere på at nå sine mål og virke til gavn for sine medlemmer og samfundet.

Læs mere om foreningsret her
ejendomsadministration, ejendomsadministrator, øens, job, ledig stilling
waels legat ansøgning, øens advokatfirma
Fondsret

Fondsret omhandler de juridiske rammer for oprettelse og drift af fonde, herunder både erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde. En fond er en selvejende institution, hvor en formue er afsat til et bestemt formål, typisk velgørende eller almennyttigt. Fonde kan stiftes af både fysiske og juridiske personer, og formålet med fonden er ofte at støtte bestemte aktiviteter eller bidrage til velgørenhed. Når du overvejer at oprette en fond, er der flere juridiske krav, der skal opfyldes, og det kan være nødvendigt at få hjælp til udarbejdelse af vedtægter, registrering hos myndighederne og løbende administration af fonden.

Hos ØENS Advokatfirma tilbyder vi juridisk rådgivning og bistand ved stiftelse af fonde, uanset om det er en erhvervsdrivende eller en ikke-erhvervsdrivende fond. Vi guider dig gennem hele processen fra oprettelse til administration og sikrer, at alt er i overensstemmelse med gældende lovgivning. Vi tilbyder også løbende rådgivning, regnskabsassistance og bestyrelsesarbejde, så du kan være sikker på, at din fond fungerer optimalt og efterlever alle krav.

Læs mere om fondsret her

Har du spørgsmål til fonds- og foreningsret?

MØD HELE TEAMET
Jesper Lett, advokat, øens advokatfirma
Advokatfirma
Jesper Lett
Advokat
Thomas Valentin, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Thomas Hvas Valentin
Advokat, associeret partner
Dan Dreisig, Ejendomsadministrator, ØENS Ejendomsadministration, foreningsadministrator
Boligforening
Dan Dreisig
Fagleder, jurist, partner
Bente Bille Hansen, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Bente Bille Hansen
Advokat, juridisk mentor