skattefri godtgørelse, frivilligt arbejde, bestyrelser, øens

Samejeoverenskomst

Få sikret jeres juridiske og økonomiske situation

Mange lever i dag som samlevende uden at være gift, men har ikke nødvendigvis taget højde for, hvad det rent juridisk indebærer. Den første og vigtigste hovedregel for samlevende er, at der ikke som udgangspunkt er et formuefællesskab. Det betyder, at hver især tager det med ud, som man bragte ind i ægteskabet. Videre er det vigtigt at være opmærksom på, at I ikke arver hinanden.

Hvis I eksempelvis påtænker at købe ejendom sammen eller stifte familie, er det derfor vigtigt, at I forholder jer til jeres juridiske situation og får sikret jeres juridiske position, så I undgår unødige konflikter og uhensigtsmæssige situationer fremadrettet. Dette minimerer risiko for bekymringer og økonomiske udfordringer i fremtiden, når I har klare aftaler om forvaltning og afvikling. En samejeoverenskomst (også kaldet en samejekontrakt eller samejeaftale) bør specificere jeres ejerandele, forholdet mellem jer og jeres ønsker fremadrettet. Derudover anbefaler ØENS også et udvidet samlevertestamente inkl. et børnetestamente, hvis I netop har forøget familien, så I er beskyttet bedst muligt.

En samejeoverenskomst er ikke kun relevant for ugifte samlevende. Den er også relevant, hvis eks. fire vennepar ønsker at investere i et sommerhus sammen. Her kan en samejeoverenskomst inkludere aftaler om husets anvendelse, som f.eks. regler for udlejning, ejernes brugsret, betaling for strøm og vedligeholdelse m.v. Samejeoverenskomsten bør også beskrive afviklingen af samejet i tilfælde af, at en part vil udtræde. Eller hvis I alle skulle ønske at sælge.

ØENS Advokatfirma på Amager tilbyder specialiseret rådgivning inden for samejeoverenskomst. Vi tilbyder juridisk rådgivning til private i København, på Amager og i hele Danmark. Vores advokater sikrer, at samejere får den nødvendige juridiske støtte til at oprette en samejeoverenskomst, der regulerer ejerskabet.

Hos ØENS anbefaler vi blandt andet, at man i forbindelse med køb af fast ejendom får lavet en samejeoverenskomst. Jeres samejeoverenskomst skal indeholde bestemmelser om jeres fælles ejerskab, herunder forpligtelser og rettigheder ved den løbende drift. Derudover bør den også indeholde reglerne såfremt I senere måtte gå fra hinanden eller ønske at sælge af anden årsag.

Hvad er en samejeoverenskomst?

En samejeoverenskomst er en skriftlig aftale, som du kan indgå med den eller dem, som du ejer en bolig med. Aftalen regulerer ejerforholdet mellem jer. Sagt med andre ord, kan I sammen fastlægge klare retningslinjer for, hvordan I ønsker at håndtere det løbende ejerskab og en mulig konflikt, hvis den opstår mellem jer.

Spørgsmål der typisk overvejes i forbindelse med en samejeoverenskomst, er blandt andet:

  • Hvordan håndterer I en konflikt, hvor den ene af jer misligholder jeres fælles låneaftale med banken?
  • Hvad sker der med boligen, rettighederne og forpligtelserne knyttet hertil, hvis I ikke længere skal eje boligen sammen?

Det er begge eksempler på situationer, hvor I sammen kan aftale, hvordan situationen skal håndteres.

Hvem er en samejeoverenskomst relevant for?

Køber du en bolig med din kæreste (ugift samlevende), din ven eller et familiemedlem, er en samejeoverenskomst relevant.

Det gælder både ved køb af ejerlejligheder, andelsboliger, villaer og sommerhuse m.m.

Indholdet af en samejeoverenskomst

Du bestemmelser selv, hvad din samejeoverenskomst skal indeholde, men typisk vil det være relevant at overveje nogle af følgende situationer:

  • Kommer I med forskellige indskud, og skal der tages højde for dette i aftalen?
  • Hvordan skal et evt. underskud fordeles ved salg af boligen?
  • Hvordan skal udgifter til forbedring og vedligeholdelse fordeles mellem jer?
  • Hvordan skal udgifter og indtægter fordeles mellem jer? Typisk vælges samme fordeling som ejerforholdet.
  • Hvem skal kunne træffe hvilke beslutninger? Det kan være beslutninger om lånoptagelse, pantsætning, udlejning m.m.
  • Hvordan kan samejet ophøre?
  • Skal der være en forkøbsret/anvisningsret?
  • Hvordan foregår et salg til tredjemand?
  • Hvordan værdiansættes boligen ved salg?
  • Hvad skal der ske i forbindelse med et dødsfald?
  • Hvad er konsekvenserne ved at bryde samejeoverenskomsten?

Hvorfor er en samejeoverenskomst vigtig?

Ved køb af bolig kan det være svært at overskue konsekvenserne af senere uoverensstemmelser. Opstår uoverensstemmelser er det en fordel, hvis I selv har taget stilling til, hvordan konflikten skal håndteres, da I ellers vil være bundet af lovgivningens almindelige regler, som ikke nødvendigvis er de mest hensigtsmæssige for jer.

I undgår også ved en samejeoverenskomst den fortolkningstvivl, der kan opstå, hvis I ikke har en klar aftale.

Konsekvensen ved ikke at lave en samejeoverenskomst

Har I ikke en samejeoverenskomst, vil jeres ejerforhold være reguleret af lovgivningens almindelige regler. Hvis I ikke selv på forhånd har taget stilling til håndteringen af en senere opstående konflikt vil sagen i værste tilfælde kunne ende i retten, hvis ikke I kan blive enige. Det er både dyrt, tidskrævende og opslidende at have en sag for retten, men laver I en samejeoverenskomst, kan I undgå dette.

Hvornår er en samejeoverenskomst gyldig?

En samejeoverenskomst er gyldig, når alle parter har underskrevet aftalen. Det er ikke et krav, at I tinglyser aftalen, men I kan vælge at gøre det. Der er heller ikke krav om, at I skal bruge en advokat, men det kan være en god idé, da advokater har en nødvendig viden og baggrund for at udarbejde en aftale i samarbejde med jer.

Kontakt ØENS Advokatfirma for en uforpligtende snak, hvilke vigtige overvejelser I, som ugifte samlevende, vennepar, familierelaterede eller andet, bør gøre jer.

Kontakt os for en uforpligtende snak om jeres samejeoverenskomst

Mette Bozard, advokat, dødsbobehandling, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Mette Bozard Larsen
Advokat

Ægtepagt

En ægtepagt er en aftale mellem to ægtefæller i et ægteskab. Ægtepagten er et særeje, der beskriver formuedeling ved separation, skilsmisse og død.

Der kan være mange rigtig gode grunde til at overveje en ægtepagt, men for mange, især nygifte, kan det at indgå en ægtepagt være en fjern tanke og let forbindes med noget, man alene skal have med henblik på skilsmisse.

Der kan dog være mange andre formål. En ægtepagt kan ofte være et krav for virksomhedsejere i forhold til salg heraf, men man kan også sikre sig ved død, selv om ægtepagten ikke er at forveksle med et testamente.

Hvis I bliver gift uden en ægtepagt, er I gift med formuefællesskab. Vælger I derimod at indgå en ægtepagt, vil denne regulere den formue, der er i ægteskabet. Det er således en aftale om, at den formue, I har, ikke nødvendigvis skal være det formuefællesskab, som er lovens udgangspunkt.

Det kan være relevant at overveje en ægtepagt:
  • Hvis den ene af jer i ægteskabet har gæld
  • Hvis den ene af jer har virksomhed og ønsker at beskytte denne
  • Hvis den ene af jer har særbørn
  • Hvis der er betydelig forskel på jeres formuer
  • Hvis den ene af jer er udstationeret, og den anden derfor er ”hjemmegående”
  • Hvis der skal ske en deling af pensioner

Uden ægtepagt skal jeres værdier som formuefællesskab deles lige ved skilsmisse eller død. En ulige økonomisk situation kan føre til skæv fordeling, hvorfor det anbefales at have kendskab til ens ægtefælles formue. Ægtepagten er ikke påkrævet før ægteskabet, men vi anbefaler at få lavet den inden brylluppet, da den på dette tidspunkt kan være nemmere at indgå. Ægtepagten bliver bindende, når den er færdiggjort, og I kan herefter kun ændre på den i fællesskab og ved enighed senere.

ØENS Advokatfirma på Amager tilbyder specialiseret rådgivning inden for ægtepagt. Vi tilbyder juridisk rådgivning til private i København, på Amager og i hele Danmark. Vores advokater sikrer, at ægtefæller får den nødvendige juridiske støtte til at oprette en ægtepagt, der beskytter deres økonomiske interesser.

Kontakt advokat Mette Bozard for en uforpligtende snak om, hvilke vigtige overvejelser I bør gøre jer inden indgåelse af ægteskab.

Tal med en advokat med speciale indenfor ægtepagt

Mette Bozard, advokat, dødsbobehandling, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Mette Bozard Larsen
Advokat

Særeje og formuefællesskab

Når I indgår ægteskab, opstår der det, der juridisk kaldes formuefællesskab eller delingsformue, medmindre I har aftalt andet ved ægtepagt eller har modtaget særeje ved arv eller gave.

At have formuefællesskab betyder dog ikke, at man som ægtefæller hæfter for hinandens gæld eller kan disponere over det, som ægtefællen ejer. Derimod gælder følgende:

  • Særråden: Det, du ejer, forbliver dit, og det er dig, der har råderet over dine egne aktiver.
  • Særhæften: Den gæld, du har, er din egen, og du hæfter derfor som udgangspunkt ikke for din ægtefælles gæld.

Virkningen af at have formuefællesskab er, at der i forbindelse med et senere skifte/deling af delingsformuen sker en ligedeling af formuefællesskabet. Ligedelingen kræver dog, at jeres bodele er positive, idet der ikke sker nogen deling af negative bodele.

Har du spørgsmål eller brug for vores hjælp? Så er du meget velkommen til at kontakte en ØENS’ advokater med speciale i familie- og arveret.

Ægtepagt (særeje)

Mange mennesker forbinder ægtepagter med skilsmisse, men det er en misforståelse. En ægtepagt er ikke kun noget, man bør overveje, når man står over for en potentiel separation. Ægtepagtens primære formål er at regulere, hvordan ægteskabets formue skal fordeles – det kan være relevant af mange grunde, både under ægteskabet og ved død.

En ægtepagt er en aftale mellem ægtefællerne om, at den formue, der er i ægteskabet, ikke nødvendigvis skal følge de lovgivningsmæssige regler om formuefællesskab, som er udgangspunktet i ægteskabet. Ægtepagten gør det muligt at tilpasse den økonomiske situation på en måde, der kan give tryghed og forudsigelighed for begge parter, både under ægteskabet og i tilfælde af skilsmisse eller død.

En ægtepagt kan derfor have flere formål og bruges til at sikre økonomisk stabilitet i en lang række situationer:

  • Gæld: Hvis den ene ægtefælle har betydelig gæld, kan ægtepagten sikre, at den anden ægtefælle ikke hæfter for gælden, da ægtepagtens særejeaftale kan undtage gælden fra formuefællesskabet.
  • Virksomhed: Hvis én af ægtefællerne ejer en virksomhed og ønsker at beskytte den mod deling ved skilsmisse, kan virksomheden gøres til særeje i ægtepagten.
  • Særbørn: Hvis der er særbørn fra tidligere forhold, kan ægtepagten sikre, at den ene ægtefælles aktiver forbliver vedkommendes egen, og at børnene ikke mister arv ved den anden ægtefælles død.
  • Større formueforskelle: Når der er betydelig forskel på ægtefællernes formuer, kan ægtepagten sikre, at aktiverne ikke deles på en måde, der vil være urimelig for den ene part.
  • Udstationering: Hvis én ægtefælle er udstationeret i en længere periode, og den anden er “hjemmegående”, kan en ægtepagt være relevant for at sikre, at formueforholdene er klart defineret, mens ægteskabet varer.
  • Pensioner: Ægtepagten kan også omfatte aftaler om pensioner, så disse ikke nødvendigvis deles i forbindelse med skilsmisse.

Ugifte samlevende

Mange samlevende par glemmer at overveje deres juridiske position, når de ikke er gift, selvom de deler bolig og liv. Den vigtigste juridiske forskel mellem ægtefæller og samlevende er, at samlevende ikke har noget formuefællesskab. Dette betyder, at hver part beholder det, de kom ind i forholdet med – både aktiver og gæld. Det betyder også, at samlevende ikke arver hinanden automatisk, medmindre der er oprettet et testamente.

Hvis I som samlevende par overvejer at købe fast ejendom sammen eller planlægger at stifte familie, er det vigtigt at tage højde for de juridiske aspekter af samlivet. Det kan være nødvendigt at få lavet en samejeoverenskomst, der fastlægger jeres rettigheder og forpligtelser i forhold til fælles ejendom. En sådan aftale kan sikre, at I er enige om, hvordan ejendommen skal fordeles, hvis I senere går fra hinanden, og hvordan ejendomshandler eller økonomiske forpligtelser håndteres.

Skilsmisse

Når et ægteskab ophører, er der flere juridiske spørgsmål, der skal håndteres. Dette omfatter både separation, skilsmisse, bodeling, og børneforhold.

  • Vilkårene for separationen/skilsmissen: Først og fremmest skal der aftales vilkårene for separationen eller skilsmissen. Dette inkluderer blandt andet, hvem der skal overtage den fælles bolig, om der skal betales ægtefællebidrag, og hvordan eventuel formue skal deles.

  • Bodeling: Når ægteskabet ophører, skal formuen fordeles. Deling af fællesboet sker efter reglerne om formuefællesskab, hvor aktiver og gæld, der er opnået i fællesskab, deles. Skæringsdatoen for delingen er den dag, hvor ansøgningen om separation eller skilsmisse indgives. Det betyder, at de aktiver og passiver, der eksisterer på den dag, vil indgå i bodelingen. Hvis den ene part har betydelig gæld, som er i en negativ bodel, deles denne ikke. Der er forskellige metoder for deling, afhængig af om ægtefællerne er enige eller uenige om fordelingen.

  • Børnene: Hvis der er børn involveret, skal der tages stilling til forældremyndighed, samvær, børns bopæl og børnebidrag. Det er vigtigt at få fastlagt disse forhold klart og entydigt for at sikre børns trivsel og undgå fremtidige konflikter.

Hvad gør I, hvis I slet ikke kan blive enige?

Skulle der opstå uenighed mellem ægtefællerne under skilsmissen, er det vigtigt at få juridisk rådgivning. Mange par forsøger at lave aftaler på egen hånd, hvilket kan føre til problemer på længere sigt. Hos ØENS har vi stor erfaring med skilsmisser og rådgiver vores klienter om alle aspekter af bodeling, børnespørgsmål og andre juridiske overvejelser.

I tilfælde af, at I ikke kan blive enige, kan advokat Anders Larsen, der er én af de blot fire autoriserede bobehandlere ved Københavns Byret, udpeges af skifteretten til at bistå med at gennemføre delingen af ægtefællernes formue. Som autoriseret bobehandler har Anders Larsen specialiseret sig i at hjælpe par, der er uenige om fordelingen af formuen, og han kan hjælpe med at få gennemført en fair og juridisk korrekt bodeling.

ØENS Advokatfirma på Amager tilbyder specialiseret rådgivning inden for særeje og formuefællesskab. Vi tilbyder juridisk rådgivning til private i København, på Amager og i hele Danmark. Vores advokater sikrer, at ægtefæller får den nødvendige juridiske støtte til at forstå og håndtere formuefællesskabets muligheder og konsekvenser.

Tal med en advokat med speciale indenfor familie- og arveret

Mette Bozard, advokat, dødsbobehandling, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Mette Bozard Larsen
Advokat
Anders Larsen, advokat, strafferet, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Anders Larsen
Advokat (L), associeret partner
fremtidsfuldmagt pris, øens advokatfirma, advokat

Fremtidsfuldmagt

En fremtidsfuldmagt er en type fuldmagt, der først træder i kraft, hvis du som fuldmagtsgiver bliver ude af stand til at varetage dine egne interesser. 

Det kan for eksempel være ved demens, senilitet eller anden sygdom.

En fremtidsfuldmagt er altså et dokument, der sikrer, at en (eller flere) angivne personer kan hjælpe dig med din økonomi og lignende ting, hvis du på et tidspunkt i dit liv, på grund af sygdom eller fremskreden alder, ikke længere selv kan gøre dette. Det kan for eksempel være, at du får brug for hjælp til at betale dine regninger eller til at kommunikere med kommunen – måske i forbindelse med, at du skal bruge hjemmehjælp.

Har du spørgsmål eller brug for vores hjælp til at oprette en fremtidsfuldmagt? Så er du meget velkommen til at kontakte en ØENS’ advokater med speciale i familie- og arveret.

Hvorfor skal jeg oprette en fremtidsfuldmagt?

Vi går alle og håber på, at vi indtil dén dag, hvor vi ikke længere er her, kan bevare et godt og sundt helbred. Men vi ved også alle godt, at der desværre er en risiko for, at vi bliver syge og får brug for hjælp. Og derfor er det, selvom det kan være svært at forholde sig til det, en god idé at forberede sig på situationen og oprette en fremtidsfuldmagt.

Men hvorfor skal du oprette en fremtidsfuldmagt? Er det ikke nok, at Familieretshuset i situationer som denne beskikker en værge til dig? Jo, i princippet er det. Det kan desværre bare være en meget lang og administrativ tung proces. Det kan tage lang tid at få udpeget en værge, og indtil da, vil der være en række ting, der ikke kan tages hånd om – på trods af, at de både er vigtige og ofte haster. Det kan eksempelvis være, at dine nærmeste ikke kan sætte dit hus til salg, selvom du ikke længere kan passe det og gerne vil flytte. Det kan også være problemer med at få regninger betalt til tiden. Ulempen ved en værge er, at det ofte ikke er en, der kender hverken dig eller din hverdag.

Når du opretter en fremtidsfuldmagt, har du den fulde kontrol over, hvem der skal hjælpe dig i fremtiden. Og du kan på forhånd – og i ro og mag – drøfte de forskellige forhold med dine nærmeste, så den valgte person (fuldmagtshaver) bliver klar til at varetage opgaven, den dag fremtidsfuldmagten skulle blive relevant. I kan for eksempel på forhånd lave aftaler om salg af huset, hvor du ønsker at flytte til og meget andet. I kan i det hele taget i god tid tage hånd om de mange praktiske spørgsmål, der melder sig.

Hvordan opretter jeg en fremtidsfuldmagt?

Hvis du ønsker at oprette en fremtidsfuldmagt, skal du forinden tage stilling til en række forskellige forhold. Der er mange af dem, de kan være lidt vanskelige at overskue, og derfor kan advokatrådgivning være en kærkommen hjælp. En advokat vil tage sig af alt det praktiske og sørge for, at din fremtidsfuldmagt registreres korrekt. Så skal du ikke bekymre dig om det.

Skulle du fortryde eller ønske at ændre i din fremtidsfuldmagt, er dette også en mulighed. Du kan ikke rette i en eksisterende fuldmagt, men du kan oprette en ny, der erstatter den tidligere fremtidsfuldmagt. Det kan en advokat også være dig behjælpelig med.

Hvis fremtidsfuldmagten bliver nødvendig og skal sættes i kraft, skal der ske en anmodning til Familieretshuset, og en læge skal udarbejde en erklæring om din aktuelle helbredstilstand.

Fordelene ved en fremtidsfuldmagt

Kontrol: Du bestemmer, hvem der skal træffe beslutninger for dig, og hvordan de skal gøre det.

Tryghed: Du kan være sikker på, at dine interesser bliver varetaget, selv hvis du ikke selv kan.

Forebyggelse af konflikter: En klar fremtidsfuldmagt kan forhindre uenigheder blandt pårørende.

Fleksibilitet: Du kan tilpasse fuldmagten til dine specifikke behov og ønsker.

Fremtidsfuldmagt pris og pakker

Hos ØENS Rådgivningshus har vi gjort det nemt for dig at oprette en fremtidsfuldmagt med to forskellige pakker(2024 priser):

Udvidet Pakke: Denne pakke inkluderer et personligt eller telefonisk møde med en erfaren advokat, der guider dig gennem processen og sikrer, at alle dine behov bliver dækket.

  • Pris for 1: 4.000 kr.
  • Pris for 2: 6.000 kr.

Simpel Pakke: Denne pakke tilbyder et telefonisk møde med en kompetent jurastuderende, der sikrer, at du får kyndig vejledning og støtte i oprettelsen af din fremtidsfuldmagt.

  • Pris for 1: 1.500 kr.
  • Pris for 2: 2.000 kr.

Booking af en notar til brug for underskrift af fremtidsfuldmagt

Notarisering af vigtige juridiske dokumenter som testamenter og fremtidsfuldmagter er en afgørende proces, der giver disse dokumenter en særlig bevisværdi. En notar er en offentlig embedsmand, der har beføjelser til at bekræfte og verificere underskrifter og identiteter i forbindelse med sådanne dokumenter.

Ved at underskrive et dokument i nærværelse af en notar bekræftes ægtheden af underskriften og identiteten af underskriveren. Dette sikrer dokumentets integritet og autenticitet, hvilket er særligt vigtigt, når det drejer sig om testamenter og fremtidsfuldmagter, da disse ofte indeholder vigtige instruktioner og beføjelser, der skal følges nøje.

Du kan booke en tid hos en notar til underskrift af testamenter og fremtidsfuldmagter her. Her finder du også detaljerede oplysninger om processen. Det anbefales altid at kontakte notaren på forhånd for at sikre tilgængelighed og få afklaret eventuelle specifikke krav til dokumentation.

ØENS Advokatfirma på Amager tilbyder specialiseret rådgivning inden for fremtidsfuldmagt. Vi tilbyder juridisk rådgivning til private i København, på Amager og i hele Danmark. Vores advokater sikrer, at du får den nødvendige juridiske støtte til at oprette en fremtidsfuldmagt, der beskytter dine interesser.

Synes du, at det lyder som en god og fornuftig idé at oprette en fremtidsfuldmagt? Så står ØENS meget gerne til rådighed, hvis du ønsker bistand i forbindelse med oprettelsen af denne.

Tal med en advokat med speciale indenfor fremtidsfuldmagter

Mette Bozard, advokat, dødsbobehandling, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Mette Bozard Larsen
Advokat
øens advokatfirma advokat lisa lykke-kielberg, kenneth gudmundsson og bente bille

Testamente - Havner din arv i de rette hænder?

Der findes i dag mange forskellige familiekonstellationer, og derfor kan det nemt føles uoverskueligt at navigere i, hvem der arver hvem, hvornår og hvordan.

Heldigvis kan du ved at oprette et testamente i allerhøjeste grad selv bestemme, hvem du ønsker, der skal arve dig. Der vil ofte yderligere være en lang række fordele for dig og din familie ved at oprette et testamente.

Med et testamente sikrer du dig således, at din arv tilfalder dem, du ønsker. Du skåner dermed din familie for at havne i en uheldig situation, hvor de troede, at fordelingen af din arv var en anden. Opretter du ikke et testamente, vil arveloven alene afgøre, hvordan din arv bliver fordelt. Og dén tager ikke højde for hverken din specifikke situation eller dine ønsker.

ØENS Advokatfirma kan hjælpe dig med at fordele din arv, sådan som du ønsker det. Vi rådgiver dig i hele processen og udarbejder dit testamente ud fra dine ønsker. Alle bør i princippet skrive et testamente, men der er selvfølgelig situationer og familiekonstellationer, hvor testamentering kan være særlig nødvendig. Det kan eksempelvis være i situationer, hvor du:

  • ikke er gift med din samlever,
  • har en sammenbragt familie og ønsker at tilgodese din partners børn,
  • ønsker, at din arv også tilfalder dine børnebørn – og ikke kun dine børn,
  • er enlig uden børn,
  • ikke ønsker, at arven skal gå til dine svigerbørn,
  • har fast ejendom i udlandet,
  • har ønsker til, hvordan dit dødsbo skal behandles, eller
  • gerne vil give dele af eller hele din arv til velgørenhed m.fl.

ØENS Advokatfirma kan forudse de situationer, som du ikke selv har tænkt over. Og vi kan i samarbejde skabe det nødvendige overblik, så dit testamente udfærdiges præcis, som du ønsker det. Tillid og fortrolighed er grundelementer i vores klientrelation. Vi yder professionel rådgivning i øjenhøjde med dig.

Derfor er det vigtigt at oprette et testamente

I dag ser vi mange forskellige familiekonstellationer med dine, mine og vores børn, hvilket kan gøre det udfordrende at finde rundt i spørgsmålene om, hvem der arver hvad, hvornår og hvordan. Selvom der findes en arvelov, der bestemmer, hvordan arven fordeles, hvis du ikke selv har taget stilling, kan det være en god idé at oprette et testamente. Men hvorfor er det nødvendigt? Er arvelovens bestemmelser ikke tilstrækkelige?

Vi har alle hørt historier om familier, der er endt i konflikt på grund af uenigheder om arv. Sådanne uvenskaber kan undgås med et enkelt dokument. Det er dog ikke helt så simpelt, da det kan være svært at forholde sig til, hvad der skal ske efter døden. Selvom det kan være ubehageligt at tænke på, kan et testamente være en stor hjælp for de efterladte.

Et testamente sikrer at ens vilje sker efter døden

Den mest effektive måde at sikre, at dine ønsker bliver fulgt efter din død, er ved at oprette et testamente med hjælp fra en advokat, der er specialiseret i testamenter. Alle bør overveje at skrive et testamente, men det er særligt vigtigt for ugifte samlevende, enlige uden børn, personer med ejendom i udlandet, sammenbragte familier, forældre med mindreårige børn og forældre til adopterede børn.

Arvereglerne kan være komplekse og forvirrende, og derfor kan det være en god idé at søge rådgivning hos en advokat, der har overblik over de mange regler og formalia. Et testamente skal udføres juridisk korrekt for at være gyldigt, og derfor kan det være en fordel at alliere sig med en advokat for at sikre overblik og sikkerhed.

Hos ØENS står vi klar til at hjælpe dig med at oprette et testamente. Vi ser testamente som en personlig sag og sætter en ære i at møde dig, hvor du er. Sammen vil vi sikre, at din arv i fremtiden bliver fordelt efter dine ønsker.

Arvens fordeling efter loven

Når der skal arves, foregår det i følgende rækkefølge:

1. arveklasse
Dette er dine nærmeste slægtsarvinger. Disse er iht. loven dine børn. Når en person dør, træder dennes børn (altså børnebørn) i dennes sted og arver indbyrdes lige. På tilsvarende måde arver fjernere livsarvinger.

2. arveklasse
Har du ingen arvinger i 1. arveklasse (ingen børn, børnebørn osv.), vil dine forældre arve dig ligeligt. Er en af dine forældre død, træder dennes børn (dvs. dine søskende) i den pågældendes sted og arver indbyrdes lige. På tilsvarende måde arver fjernere livsarvinger (nevøer, niecer). Findes ingen livsarvinger efter den ene af forældrene, arver den anden af forældrene eller dennes livsarvinger alene.

3. arveklasse
Er der ej heller nogen arvinger i 2. arveklasse (hverken forældre, søskende eller niecer og nevøer), vil dine bedsteforældre arve dig. Halvdelen af arven tilfalder bedsteforældrene på fædrene side og halvdelen bedsteforældrene på mødrene side. Er en af bedsteforældrene død, træder dennes børn i stedet for, men ikke fjernere livsarvinger, i den pågældendes sted. Dvs. kusiner og fætre kommer aldrig til at arve dig iht. loven.

Mellem fædrene og mødrene arvinger indbyrdes deles arven som angivet i 2. arveklasse. Er der kun arvinger på fædrene eller mødrene side, arver disse alene.

Staten vil arve alt efter dig, hvis du ikke efterlader dig nogen arvinger i arveklasserne.

Enlige
Efterlader du dig hverken ægtefælle/registreret partner, børn eller andre livsarvinger, betyder det dog ikke nødvendigvis, at du ikke har nogen arvinger længere ude i familien. Dog er det ikke sikkert, at du er enig i, at disse andre arvinger skal arve dig. Såfremt du ikke har ægtefælle, børn eller andre livsarvinger, vil arven i stedet tilfalde dine forældre, søskende eller nevøer/niecer.

Er dine forældre døde, og har du ingen nulevende søskende eller nevøer/niecer, er det i stedet dine bedsteforældre eller moster/morbror eller faster/farbror, der arver. Overlever dine bedsteforældre dig ikke, og har dine forældre ingen nulevende søskende, har du ingen arvinger efter arveloven – dine kusiner og fætre arver dig ikke efter loven –  og det, du efterlader dig, vil i stedet tilfalde statskassen.

Hos ØENS anbefaler vi derfor, at du som enlig tager aktiv stilling til, hvem der skal arve dig og får lavet et testamente, hvis ikke hele din formue skal ende i statskassen.

Ægtefæller
Er du gift og har børn, er arvelovens udgangspunkt, at den længstlevende ægtefælle arver halvdelen, mens børnene skal dele den anden halvdel, uanset hvor mange børn der er.

Efterlader afdøde sig ikke børn, arver ægtefællen alene. Såfremt der er formuefællesskab i ægteskabet, vil det derfor betyde, at den efterlevende ægtefælle – såfremt afdøde ikke havde lavet testamente – efter et skifte af dødsboet modtager tre fjerdedele af den fælles formue. Såfremt afdøde havde særeje, afhænger arvefordelingen af, hvilken særejeform det er tale om.

Er det nok at være gift, eller skal vi også have testamente?
Mange ægteskaber er sådan indrettet, at de fleste penge er bundet i aktiver, f.eks. hus, bil, sommerhus, værdipapirer eller lignende.

Når man som ægtefæller skal overveje at få udarbejdet et testamente, hænger det i høj grad sammen med, hvordan aktiverne er bundet samt hensynet til, at man som længstlevende skal komme godt videre og have de bedste økonomiske forudsætninger – særligt, hvis der også er børn.

Uden testamente – og forudsat der ikke er særeje i ægteskabet – vil ægtefællen modtaget ¾ af fællesboet, mens børnene vil modtage ¼ til deling. Såfremt der er tale om mindreårige børn, vil pengene blive sat i forvaltning, indtil barnet er 18 år.

Man skal altså overveje, om ens økonomi kan bære, at der skal betales en kontant arv til børnene, hvilket i værste fald kan betyde, at man som længstlevende skal sælge nogle aktiver – f.eks. huset. Den ikke-økonomiske konsekvens ved dette vil være, at familien midt i sorgen står over for at måtte flytte fra det hjem, som ellers har været en tryg base.

Med et testamente er det muligt at sikre længstlevende (og indirekte også børnenes videre forsørgelse) ved at oprette et testamente, der bestemmer, at længstlevende skal arve mest muligt – svarende til 15/16 af fællesboet. Børnene vil da arve 1/16 ved førstafdødes død og modtage resten ved længstlevendes død.

Ugifte samlevende
”Vi har levet sammen i mere end to år, så vi arver hinanden.”

Denne sætning er det, vi som oftest bliver mødt med, når vi taler med samlevende, og vi er så ærgerlige over, at det er den almindelige myte. For faktum er, at samlevende aldrig arver hinanden uden at have oprettet et testamente.

Konsekvensen af at være uden testamente er, at det er dine eventuelle børn, børnebørn, forældre eller søskende m.v. der arver dig og ikke din samlever.

Samlevende har dog den mulighed at oprette et udvidet samlevertestamente, hvorefter de opnår næsten samme arveret som ægtefæller. Samlevende vil dog ikke opnå tvangsarveret, og de skal betale 15 % i arveafgift. Forudsætningen for at arve hinanden er, at man på dødstidspunktet:

  • Opfylder betingelserne for at kunne indgå ægteskab og Ikke har oprettet et andet udvidet samlevertestamente og havde fælles bopæl i de seneste 2 år forud for dødsfaldet eller
  • Man har, har haft eller venter et fælles barn.

Adoptivbørn og bortadopterede børn

Arven for adopterede og bortadopterede børn er reguleret i særlig lovgivning. Afgørende er blandt andet tidspunktet for adoptionen/bortadoptionen.

Arveforskud

Ønsker du at give arveforskud, eller skal du modtage arveforskud, skal du være opmærksom på, at du måske skal betale boafgift og eventuel tillægsboafgift. Det er derfor vigtigt, at man søger rådgivning i forbindelse med arveforskud.

Arveafkald

Som arving har du mulighed for at give arveafkald på forventet arv og på falden arv. Betingelserne for afkaldene er forskellige, og mulighederne ligeledes.

Afkald på forventet arv

Arveafkald på forventet arv kan gives indtil det tidspunkt, hvor den, du skal arve, er afgået ved døden. Afkaldet kan gives med eller uden vederlag og kan gives for dig personligt eller også for dine efterkommere.

Afkald på falden arv

Når arven er falden, betyder det, at den, du arver, allerede er afgået ved døden på tidspunktet, hvor der gives afkald. Afkald kan ikke gives, hvis du har kreditorer, som vil have transport i arven eller gøre udlæg deri. Dette skyldes, at et afkald vil være at anse som kreditorunddragelse, og derfor kan arveafkaldet omstødes.

Ligesom ved afkald på forventet arv, kan du give afkald med eller uden vederlag og personligt eller også for dine efterkommere.

Ønsker du at testamentere til velgørenhed?

Advokat Mette Bozard Larsen anerkendes som en dygtig lokal advokat inden for ‘Det Gode Testamente‘. ‘Det Gode Testamente’ er et samarbejde med over 40 af landets velgørende organisationer, der er gået sammen for at hjælpe og støtte privatpersoner som dig, der overvejer at testamentere til velgørende formål / velgørenhed.

Her kan du se en liste over de velgørende organisationer, du kan vælge at testamentere via Det Gode Testamente

Derudover kan du få et overblik og blive klædt på til, hvordan du opretter et testamente her.

Ønsker du at sikre vedligeholdelsen af dit gravsted?

Hvis du ønsker at sikre vedligeholdelsen af dit gravsted, kan det være en god ide at afsætte et beløb til gravstedspleje i dit testamente. Dette kan inkludere specifikke ønsker til, hvordan graven skal vedligeholdes og se ud. En mulighed kunne være at anvende en service som Memmora.dk, der tilbyder professionel gravstedspleje året rundt. De passer gravstedet og sender billeder efter hvert besøg, så de efterladte kan være sikre på, at gravstedet bliver passet med omhu og respekt. Dette kan være en praktisk løsning, hvis familien bor langt væk eller har svært ved at finde tiden til selv at passe gravstedet.

Booking af en notar til brug for underskrift af testamente og fremtidsfuldmagt

Notarisering af vigtige juridiske dokumenter som testamenter og fremtidsfuldmagter er en afgørende proces, der giver disse dokumenter en særlig bevisværdi. En notar er en offentlig embedsmand, der har beføjelser til at bekræfte og verificere underskrifter og identiteter i forbindelse med sådanne dokumenter.

Ved at underskrive et dokument i nærværelse af en notar bekræftes ægtheden af underskriften og identiteten af underskriveren. Dette sikrer dokumentets integritet og autenticitet, hvilket er særligt vigtigt, når det drejer sig om testamenter og fremtidsfuldmagter, da disse ofte indeholder vigtige instruktioner og beføjelser, der skal følges nøje.

Du kan booke en tid hos en notar til underskrift af testamenter og fremtidsfuldmagter her. Her finder du også detaljerede oplysninger om processen. Det anbefales altid at kontakte notaren på forhånd for at sikre tilgængelighed og få afklaret eventuelle specifikke krav til dokumentation.

At oprette et testamente er et personligt anliggende, og derfor sætter vi hos ØENS Advokatfirma en ære i at møde dig dér, hvor du er, og med forudsætningen om at tillid og fortrolighed er grundelementer i klientrelationen. ØENS Advokatfirma på Amager tilbyder specialiseret rådgivning inden for testamente. Vi tilbyder juridisk rådgivning til private i København, på Amager og i hele Danmark. Vores advokater sikrer, at du får den nødvendige juridiske støtte til at oprette et testamente, der beskytter dine ønsker for fremtiden.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til dit testamente? Kontakt en advokat med speciale inden for testamenter, og lad os hjælpe dig med din sag.

Tal med en advokat med speciale inden for testamente

Mette Bozard, advokat, dødsbobehandling, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Mette Bozard Larsen
Advokat
ejerforening andelsbolig haveforening administration advokater

Advokater til rådgivning inden for fonds- og foreningsret

Fonds- og foreningsret

Læs mere

Kontakt os

+45 32 46 46 46 info@oadv.dk SKRIV TIL OS

Vi rådgiver bestyrelser og beboere i ejer- og andelsboligforeninger, indenfor foreningsret, når der opstår et juridisk spørgsmål.

ØENS Advokatfirma har igennem en årrække haft et tæt og godt samarbejde med ØENS Ejendomsadministration, hvilket giver en række juridiske fordele for beboerne og bestyrelserne i de ejendomme, som ØENS Ejendomsadministration administrerer.

Vi har igennem dette samarbejde oparbejdet en solid erfaring med at løse såvel store som små foreningsretlige problemstillinger for vores klienter.

Hos ØENS Advokatfirma hjælper vi således bestyrelser og beboere med alt fra dagligdags forhold, som ”lige kræver en advokat ind over”, f.eks. problemer med en larmende beboer eller manglende betaling af fællesbidrag til større og mere komplekse udfordringer som f.eks. retssager, vedtægtsændringer eller byggesager.

Er der opstået et juridisk spørgsmå inden for foreningsret i jeres boligforening? Kontakt en af ØENS advokater med speciale indenfor foreningsret, og lad os hjælpe jer med jeres sag.  

Foreningsjura

Få ubegrænset juridisk rådgivning og slip for bekymringer med ForeningsJura-abonnementet.

Konceptet med ForeningsJura er at tilbyde ejer- og andelsboligforeninger ubegrænset adgang til specialiseret juridisk rådgivning inden for kerneområderne: Foreningsret, lejeret, fast ejendom, entrepriseret og ansættelsesret. Med et fast lavt årligt abonnement vil foreningens bestyrelse altid have direkte adgang til advokater og jurister, som kan hjælpe med at navigere i de komplekse lovregler og minimere risikoen for at begå fejl.

Prisen for abonnementet fastsættes ud fra boligforeningens størrelse, og som medlemmer kan man altid kontakte en personlig kontaktperson for at få afklaret netop sine juridiske spørgsmål hurtigt og kompetent.

Læs mere om ØENS foreningsjura her.

Vedtægter i ejerforeninger

Ejerforeningsvedtægten er helt central for medlemmernes rettigheder og pligter. Vedtægternes indhold har derfor stor betydning for bestyrelsens muligheder for at administrere ejerforeningen og kan også have betydning for bl.a. omsætningen af ejerlejlighederne i en ejerforening. Derfor er det vigtigt, at ændringer sker med omtanke og tilstrækkelig faglig bistand. Behovet for juridisk rådgivning kan variere meget alt efter, om der er tale om en mindre ændring eller en komplet revidering af vedtægterne.

Den nye normalvedtægt for ejerforeninger har indført en lang række nye regler, som gælder for alle ejerforeninger, medmindre normalvedtægtens bestemmelser konkret er fraveget i ejerforeningens særvedtægter.

Normalvedtægten indeholder f.eks. regler, der giver mulighed for at pålægge en ejer at betale en bod, hvis ejeren gør sig skyldig i grov pligtforsømmelse, om eksklusion af et medlem af en ejerforening og om et medlems ret til at nedlægge vetoret ved visse generalforsamlingsbeslutninger.

I de fleste tilfælde supplerer normalvedtægten ejerforeningens særvedtægter, og det kan derfor være en god idé at forholde sig til normalvedtægtens regler, så man sikrer sig, at ejerforeningens vedtægter stemmer overens med medlemmernes ønsker.

Vi har stor erfaring med rådgivning om ejerforeningsvedtægter og hjælper hvert år mange ejerforeninger i mål med små og store vedtægtsændringer. Vi bistår også hvert år mange ejerforeninger med fortolkning af ejerforeningsvedtægterne, så bestyrelsen kan administrere foreningen på et sikkert juridisk grundlag.

Vedtægter i andelsboligforeninger

Andelsboligforeningsvedtægten er helt central for andelsboligforeningens virke – både i relation til medlemmernes rettigheder og pligter, men også i relation til bestyrelsens mulighed for at administrere andelsboligforeningen på et sikkert juridisk grundlag.

Vi har stor praktisk erfaring med andelsboligforeningsvedtægter og hjælper hvert år mange andelsboligforeninger med fortolkning af vedtægterne eller gennemførelse af store og små vedtægtsændringer.

Eksklusion fra en andelsboligforening

Et medlem af en andelsboligforening risikerer at blive ekskluderet fra foreningen – og dermed miste sin lejlighed – hvis vedkommende ikke overholder andelsboligforeningens vedtægter.

I praksis ses eksklusion typisk i disse situationer:

  • Manglende betaling af boligafgift eller lignende ydelser
  • Ulovlig udlejning – f.eks. via Airbnb
  • Manglende overholdelse af kravet om at bo i sin andelsbolig
  • Manglende overholdelse af foreningens husorden

Der skal selvsagt en del til, for at man kan blive smidt ud af sin lejlighed, men det er nødvendigt, hvis en andelshaver ikke kan eller vil acceptere vilkårene for at bo i et fællesskab og under samme tag, som man jo gør, når man bor i en andelsboligforening.

Hvis den ekskluderede andelshaver bestrider eksklusionens gyldighed, vil det være nødvendigt at få sagen behandlet i boligretten eller fogedretten. Mange eksklusionssager udvikler sig således hurtigt til retssager, og det kan derfor være en rigtig god idé at have en kompetent advokat med på et tidligt stadie i sagen.

Når man bliver ekskluderet, sælges beboerens andelsbolig bedst muligt, og salgsprisen udbetales til den tidligere andelshaver med fradrag af andelsboligforeningens tilgodehavende, hvis der da ellers er friværdi nok i andelsboligen. Hvis andelsboligen er overbehæftet, vil det være nødvendigt at sælge andelsboligen på tvangsauktion, medmindre pant- og udlægshaverne frivilligt vil aflyse deres hæftelser.

Sager om eksklusion af andelshavere kan være tids- og ressourcekrævende, og de kan være ubehagelige for alle involverede parter. Hos ØENS Advokatfirma har vi stor erfaring med at føre eksklusionssager, og vi står derfor altid klar til at bistå vores klienter under hele processen.

Regler for fremleje og korttidsudlejning

Deleøkonomi er oppe i tiden og benyttes af flere og flere danskere. En af de mest populære måder at supplere indkomsten i ferieperioderne på er ved at udleje eller fremleje sin bolig gennem tjenester som Airbnb.

Men hvordan er reglerne egentlig for at udleje sin andelsbolig til turister eller låne den ud til et familiemedlem? Kan man frit korttidsudleje sin ejerlejlighed? Og skal indtægten indberettes til Skat?

Vi er ajour med de nyeste regler om fremleje og korttidsudlejning i andels- og ejerforeninger.

Der er store forskelle på reglerne, alt efter om man bor i en lejebolig, andelsbolig eller ejerlejlighed. Dog gælder det for alle indtægter via deleøkonomi, at de skal indberettes til Skat.

Byggesager, ombygninger og entrepriser i boligforeninger

Andelsboligforeninger og ejerforeninger foretager løbende større vedligeholdelsesarbejder og nybyggerier i deres ejendomme, f.eks.:

  • Nyt tag
  • Etablering af lejligheder på loftet
  • Facaderenoveringer
  • Udskiftning af vinduer
  • Nye dørtelefoner o.l.
  • Etablering af altaner
  • Renovering af gården
  • Etablering af vandafledning m.v.

Det kræver stor arbejdsindsats af bestyrelsen at udarbejde projektbeskrivelse, indhente tilbud og indgå aftaler og kontrakter med entreprenører.

Vi hjælper ofte bestyrelserne med byggesager og gennemgår og tilser kontrakter og aftaler, så foreningernes retsstilling sikres, f.eks. så de ikke betaler for arbejdet, før entreprenørerne har afleveret et ordentligt og kontraktmæssigt stykke arbejde uden fejl og mangler.

Bestyrelsesansvar i boligforeninger

Bestyrelser i andelsbolig- eller ejerforeninger udfører som regel et utroligt stort stykke arbejde, og oftest er arbejdet helt ulønnet eller med en så lille aflønning, at det knap nok dækker indkøb af kaffe til møderne. Det er glæden, der driver værket.

Men at sidde i en bestyrelse forpligter, og det er desværre ikke altid nok, at man gør sit bedste. Vi anbefaler derfor altid, at bestyrelserne tegner en bestyrelsesansvarsforsikring – hvis der da ikke allerede er en sådan i ejendommens forsikring (hvad der ofte er).

Hvert enkelt bestyrelsesmedlem kan holdes personligt ansvarlig for fejl og mangler under udførelsen af sit bestyrelsesarbejde. Et bestyrelsesansvar kan typisk komme på tale som følge af, at man ikke har fulgt godt nok med i ejendommens forhold, eller at et byggeprojekt er løbet løbsk og har kostet foreningen unødvendigt mange penge.

Hvert bestyrelsesmedlem hæfter for sådanne tab for foreningen med hele sin formue, og det vil sige, at man som bestyrelsesmedlem står økonomisk på mål for, at man udfører sit arbejde godt.

Vi har set en række eksempler, hvor bestyrelsesmedlemmer er blevet mødt med krav om personlig hæftelse for tab, som andels- eller ejerforeningen – eller deres medlemmer eller kreditorer – mener, de har lidt, som følge af dele eller hele bestyrelsens handlinger.

Hos ØENS Advokatfirma står vi derfor klar til at rådgive og dele ud af vores mangeårige ekspertise, så I som bestyrelse bedst muligt kan sikre jer mod erstatningskrav.

Stiftelse af ejer- og andelsboligforeninger

Stiftelse af en andelsboligforening eller en ejerforening er en tidskrævende, besværlig og bekostelig affære, hvor der skal forhandles vilkår med sælger/ejer af ejendommen, finansiering af købesummen og vilkår for foreningens fremtidige virke med ejerne eller de kommende ejere og andelshavere.

Vi har solid erfaring med at få stiftelse af en andelsbolig- eller ejerforening sikkert i mål.

ØENS Advokatfirma på Amager tilbyder specialiseret rådgivning inden for foreningsret. Vi tilbyder juridisk rådgivning til erhvervskunder i København, på Amager og i hele Danmark. Vores advokater sikrer, at foreninger får den nødvendige juridiske støtte til at håndtere juridiske udfordringer og vedtægter.

Har du spørgsmål til foreningsret? Få vores hjælp nu

Thomas Valentin, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Thomas Hvas Valentin
Advokat, associeret partner
Dan Dreisig, Ejendomsadministrator, ØENS Ejendomsadministration, foreningsadministrator
Boligforening
Dan Dreisig
Fagleder, jurist, partner
Bente Bille Hansen, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Bente Bille Hansen
Advokat, juridisk mentor
Johan Iversen Møller, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Johan Iversen Møller
Advokat
Søren Saaby Hansen, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Søren Saaby Hansen
Advokat (H), partner
Henrik Karl Nielsen, advokat, ph.d., øens advokatfirma
Advokatfirma
Henrik Karl Nielsen
Advokat (H), ph.d.
Advokatfirma
Fabiano Lusso
Advokatfuldmægtig
Jakob Holm Hansen, advokatfuldmægtig, øens advokatfirma
Advokatfirma
Jakob Holm Hansen
Advokatfuldmægtig
fondsret, fonde, øens advokatfirma

Advokater til rådgivning inden for fondsret

Fonds- og foreningsret

Læs mere

Kontakt os

+45 32 46 46 46 info@oadv.dk SKRIV TIL OS

ØENS Advokatfirma tilbyder specialiseret fondsret rådgivning og administration inden for oprettelse og drift af fonde.

Med vores mangeårige erfaring og ekspertise inden for fondsret sikrer vi, at din fond bliver etableret og administreret i overensstemmelse med gældende lovgivning og bedste praksis.

Hvad er en fond?

En fond anvendes til legater og andre godtgørende formål. Fonde er selvejende institutioner, som kan administreres af advokater. En fond kan både være erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende.

Fondsret dækker derfor over de juridiske rammer for at stifte og administrere fonde – både erhvervsdrivende og almennyttige. En fond er en selvstændig enhed, hvor en formue er afsat til et specifikt formål, ofte med velgørende eller almennyttige formål for øje. Det kan være både enkeltpersoner og virksomheder, der etablerer fonde for at støtte forskellige aktiviteter eller bidrage til velgørende formål. Ved oprettelsen af en fond er der en række juridiske forpligtelser at tage højde for, og det kan kræve professionel bistand til eksempelvis vedtægtsudformning, myndighedsregistrering og løbende fondsadministration.

Hos ØENS Advokatfirma bistår vi med juridisk vejledning og support i forbindelse med fondsoprettelse – uanset om det er en erhvervsdrivende eller ikke-erhvervsdrivende fond. Vi hjælper dig gennem hele processen fra etablering til administration, så fonden lever op til gældende regler og krav. Derudover tilbyder vi løbende rådgivning, regnskabshåndtering og bestyrelsesarbejde for at sikre, at fonden drives optimalt og overholder alle lovkrav.

Krav til fonde
Erhvervsdrivende fonde:
  • En erhvervsdrivende fond er, når der overdrages varer eller ydes tjenesteydelser, eller hvis fonden sælger eller udlejer fast ejendom.
  • Erhvervsdrivende fonde skal aflægge årsregnskab til Erhvervsstyrelsen.
Ikke-erhvervsdrivende fonde:
  • En ikke-erhvervsdrivende fond skal kun aflægge årsregnskab, hvis fonden har aktiver over 250.000 kr.
Stiftelse af fonde
Hvem kan stifte en fond?
  • Fysiske personer: Enkeltpersoner kan stifte en fond ved at afsætte en formue til et bestemt formål. Dette kan ske både ved levende live (inter vivos) eller ved testamente (mortis causa).
  • Juridiske personer: Virksomheder, foreninger, andre fonde og offentlige institutioner kan også stifte en fond. Dette kan ske som en del af deres aktiviteter eller som en særskilt handling.
  • Offentlige myndigheder: Kommuner, regioner og staten kan også stifte fonde, typisk med henblik på at fremme bestemte offentlige eller almennyttige formål.
  • Testamentariske dispositioner: En fond kan også stiftes ved testamentariske dispositioner, hvor en person bestemmer, at en del af deres formue skal anvendes til at oprette en fond efter deres død..
Vores ydelser
Oprettelse af fonde:
  • Juridisk rådgivning: Vi guider dig gennem de juridiske krav og procedurer for oprettelse af en fond.
  • Udarbejdelse af vedtægter: Vi hjælper med at udforme vedtægter, der afspejler fondens formål og sikrer en solid juridisk ramme.
  • Registrering: Vi håndterer alle nødvendige registreringer hos relevante myndigheder.
  • Retssager:  Vi varetager fondens interesser og retslige anliggender
Administration af fonde:
  • Løbende rådgivning: Vi tilbyder kontinuerlig personlig og juridisk rådgivning for at sikre, at fonden overholder alle lovkrav.
  • Regnskab og revision: Vi sørger for, at fondens regnskaber er i orden og overholder de gældende standarder.
  • Bestyrelsesarbejde: Vi kan bistå med bestyrelsesarbejde og sikre, at bestyrelsen er informeret og træffer velovervejede beslutninger.
Hvorfor vælge ØENS Advokatfirma?

ØENS Advokatfirma på Amager tilbyder specialiseret rådgivning inden for fondsret. Vi tilbyder juridisk rådgivning til erhvervskunder i København, på Amager og i hele Danmark. Vores advokater sikrer, at fonde får den nødvendige juridiske støtte til at navigere i komplekse fondsretlige regler. Vi forstår, at oprettelse og administration af fonde kan være komplekst, og vi er her for at gøre processen så smidig som muligt for dig. Med vores omfattende erfaring og dygtige team er du sikret en pålidelig partner, der altid har dine interesser for øje. Hos ØENS Advokatfirma er vi dedikerede til at levere personlig rådgivning i øjenhøjde.

Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe dig med din fond.

Har du spørgsmål til fondsret eller en given fond? Få vores hjælp nu

Jesper Lett, advokat, øens advokatfirma
Advokatfirma
Jesper Lett
Advokat
advokatfuldmægtig, job, øens advokatfirma

Civile retssager og tvister

De fleste uenigheder løses heldigvis gennem dialog og forhandling, og uden rettens indblanding. I visse tilfælde er retssager dog uundgåelige.

Vi giver dig indsigt i, hvordan retssystemet fungerer, processen for civile sager, og hvordan vi som advokatfirma kan hjælpe dig i en tvist.

Det danske retssystem: Fra byret til Højesteret

Det danske retssystem er grundlæggende bygget op af byretter, landsretter og Højesteret:

  • Byretten er den første instans i det danske retssystem og behandler blandt andet civile sager, hvor private parter ønsker at løse en tvist gennem retssystemet. Civile sager kan omfatte alt fra kontraktbrud og erstatningssager, sager om skilsmisse eller arv eller sager om udsættelse af lejere.
  • Landsretten fungerer som appelinstans for byrettens og Sø- og Handelsrettens afgørelser, men den behandler også visse sager som første instans. I landsretterne deltager mindst tre dommere i afgørelsen af sager, medmindre andet er bestemt.
  • Højesteret er den øverste domstol i Danmark. Den fungerer primært som appelinstans for landsretternes afgørelser og de af Sø- og Handelsrettens afgørelser, der har principiel karakter. Højesteret behandler ikke sager i første instans, men tager sig af sager, der har principiel betydning eller er af særlig stor offentlig interesse. Højesteret består af en præsident og almindeligvis 15 andre højesteretsdommere.

Derudover findes der, inden for specifikke områder, særlige klage- og ankenævn såsom Byggeriets Ankenævn og Ankenævnet for Forsikring. Disse nævn har ofte en kortere sagsbehandlingstid, men nævnenes afgørelser kan ikke nødvendigvis tvangsfuldbyrdes / håndhæves lige så effektivt, som hvis afgørelsen var truffet af en domstol. I visse tilfælde vil domstolene afvise en retssag. Herefter vil de henvise den til et relevant nævn, så sagen kan blive behandlet dér først.

Sådan forløber en retssag

Når du står overfor en civil retssag, kan processen virke kompleks og uoverskuelig. Hos ØENS Advokatfirma er vi her til at guide dig igennem hvert trin af processen og sikre, at dine interesser bliver varetaget bedst muligt.

I det følgende kan du læse om de enkelte skridt i en retssag, samt hvad du kan forvente:

Overvejelser inden sagsanlæg

Det er vigtigt, at man inden anlæg af sag hos domstolene får skåret sagen til, både i forhold til de faktiske omstændigheder samt det juridiske grundlag. I den indledende fase vil advokaten sikre, at alle relevante aspekter bliver belyst.

I mange tilfælde vil det være bedre, hurtigere og billigere at undgå en retssag, hvis det er muligt at finde en forligsmæssig løsning med modparten.

Skriftlig forberedelse og tidsaspektet

Når den civile retssag skal forberedes, sker det skriftligt, hvor parterne udveksler processkrifter, der indeholder deres påstande og argumenter. Denne fase kan – afhængig af sagens kompleksitet og parternes samarbejdsvilje – tage op til flere måneder. Det er derfor vigtigt at have en erfaren advokat til at sørge for, at den skriftlige forberedelse forløber korrekt og hensigtsmæssigt.

Forberedende retsmøde

Når sagens parter har afgivet deres skriftlige bemærkninger til sagen, afholdes et forberedende retsmøde, hvor parterne og deres advokater – som regel via telefonen – drøfter sagens status og planlægger det videre forløb med sagens dommer. Formålet med dette er at sikre, at sagen er klar til hovedforhandling (retsmødet, hvor sagen præsenteres for dommeren og hvor sagens parter fremfører sine argumenter), ligesom det er her, alle relevante beviser og vidner bliver identificeret.

Retsmægling eller mundtlig hovedforhandling

Inden hovedforhandlingen, kan parterne forsøge at nå et forlig og derved afslutte tvisten uden at gå videre til en retssag. Forlig kan indgås på ethvert tidspunkt i processen, og kan være en hurtigere og mindre omkostningstung måde at løse en tvist på. Forlig kan indgås indenretligt eller udenretligt.

Indgås forliget indenretligt, det vil sige under retssagens behandling ved retten, kan man bede retten om at skrive forliget i retsbogen. Dermed får forliget samme bindende virkning som en dom. Retten kan her være behjælpelig med at facilitere forligsforhandlingerne.

Et udenretligt forlig forhandles direkte blandt parterne, og kan sommetider opnås hurtigere end indenretlige forlig, fordi forliget kan indgås uden at der er anlagt en retssag først. Det giver derfor parterne en større fleksibilitet, og vores advokater vil sørge for at forhandle og udarbejde forligsaftalen for at sikre, at dine interesser bliver varetaget.

Hvis det ikke er muligt at løse tvisten gennem forlig, går sagen videre til en mundtlig hovedforhandling. Under hovedforhandlingen fremlægger parterne deres beviser og argumenter for dommeren. Dette inkluderer præsentation af dokumenter, afhøring af vidner og eventuelle udtalelser fra sagkyndige tredjeparter. Hovedforhandlingen er en formel proces, hvor dommeren træffer en endelig afgørelse baseret på de fremlagte beviser og argumenter.

Bevisførelse under hovedforhandlingen

Bevisførelse er en central del af hovedforhandlingen. Her præsenteres dokumenter, vidneudsagn, sagkyndige erklæringer samt andre beviser, der understøtter parternes påstande. En grundig forberedelse er afgørende for en effektiv bevisførelse. Vi sørger derfor for at identificere og indsamle alle relevante beviser, forberede vidner til deres afhøring samt sikre, at alle beviser præsenteres klart og overbevisende. I visse sager kan det være relevant at anvende syn og skøn, hvis det vurderes, at der er behov for en sagkyndig vurdering af tekniske og komplekse forhold, som kræver særligt kendskab.

Hos ØENS Advokatfirma har vi stor erfaring med bevisførelse i civile sager, herunder afholdelse af syn og skøn. Vi sørger for at hjælpe dig med at indsamle de nødvendige beviser for at sikre, at din sag bliver fremstillet på den bedst mulige måde.

Den mundtlige proces under hovedforhandlingen

Udover bevisførelsen, fremlægger advokaterne deres argumenter under hovedforhandlingen, og eventuelle vidner afhøres. Dommeren kan i den forbindelse stille spørgsmål til parterne og vidnerne, for at få en bedre forståelse af sagen. Det er derfor vigtigt at have en erfaren og kompetent advokat på sin sag, da argumentationen spiller en central rolle for sagens udfald.

Domsafsigelse

Når advokaterne har afsluttet deres procedurer, erklærer dommeren hovedforhandlingen for afsluttet. Dommeren vil herefter træffe afgørelse, som kaldes domsafsigelse. Dommen afsiges skriftligt på sagsportalen, og den indeholder dommerens vurdering af sagen samt den endelige afgørelse. I de fleste sager offentliggøres dommen 4 uger efter hovedforhandlingen, men i visse sagstyper går der op til 8 uger. I nogle sager vil det være muligt at få dommerens tilkendegivelse ved hovedforhandlingens afslutning, hvor dommeren vil oplyse hvad sagens udfald bliver.

Minretssag.dk

Som udgangspunkt oprettes og behandles alle civile sager på Danmarks Domstoles sagsportal, minretssag.dk. Det betyder også, at du altid har adgang til oplysninger om sagens parter, dokumenter samt korrespondance. Det vil dog i praksis være din advokat, der som repræsentant varetager dine interesser i sagen og dermed også forestår behandlingen af sagen på minretssag.dk.

Anke- og Klagenævn

Hvis du eller modparten er utilfreds med dommen, kan sagen ankes til landsretten. Der findes som ovenfor nævnt også forskellige klagenævn, hvor du kan få behandlet din sag uden for domstolene. Vores advokater kan rådgive dig om, hvorvidt en anke eller klage er den rette vej at gå.

Hvad koster en retssag?

Omkostningerne ved en retssag kan variere afhængig af sagens kompleksitet og varighed. Der skal betales en retsafgift, som afhænger af sagens genstand – med andre ord størrelsen af det økonomiske krav, der rejses.

Der skal som udgangspunkt betales en retsafgift på kr. 1.500 i forbindelse med indlevering af stævning. Retsafgiften er på kr. 750, hvis sagen er uden økonomisk værdi, eller hvis sagsgenstanden er under kr. 100.000.

Hvis sagsgenstanden er over kr. 100.000, skal der endvidere betales en såkaldt berammelsesafgift 3 måneder inden hovedforhandlingen. Berammelsesafgiften fastsættes ud fra følgende tabel:

Sagens værdi  Afgift (2024)
100.001-250.000 kr. 3.000 kr.
250.001-500.000 kr. 8.000 kr.
500.001-1.000.000 kr. 14.000 kr.
1.000.001-2.000.000 kr. 35.000 kr.
3.000.001-4.000.000 kr. 85.000 kr.
4.000.001-5.000.000 kr. 110.000 kr.
5.000.001-6.000.000 kr. 135.000 kr.
Over 6.000.000 kr. 160.000 kr.

Udover retsafgift og eventuel berammelsesafgift, er der også omkostninger til advokatbistand samt øvrige udgifter, eksempelvis udgifter i forbindelse med afholdelse af syn og skøn. Den vindende part vil som hovedregel få tilkendt sagsomkostninger, som den tabende part således skal betale. Begge parters advokater vil i den forbindelse have foretaget en opgørelse af omkostningerne, og argumentation for fordeling heraf indgår i proceduren (advokatens argumentationstale) i forbindelse med hovedforhandlingen.

Den endelige fastsættelse af sagsomkostninger fastsættes af dommeren, som tager udgangspunkt i sagens værdi, sagens omfang samt betydningen for parterne. Det er vigtigt at bemærke, at rettens takster for omkostninger til advokatbistand som regel ikke dækker den fulde, reelle udgift. Med andre ord kan det koste penge, selvom du får medhold i sagen.

I nogle tilfælde kan retten bestemme, at ingen af parterne skal betale omkostninger til den anden. Dette kan enten skyldes, at begge parter har fået delvist medhold, eller at sagen er af principiel karakter. Parterne vil således selv skulle bære alle udgifterne til egen advokat samt øvrige dertil forbundne omkostninger.

Hvis du har retshjælpsforsikring, kan denne dække omkostningerne ved en retssag med undtagelse af selvrisiko og udgifter ud over dækningsmaksimummet. Der er altid tilknyttet en retshjælpsforsikring til en almindelig indboforsikring og i flere erhvervsforsikringer. Vores advokater vil vejlede dig konkret om mulighederne for retshjælpsdækning samt hjælpe dig med at gøre brug af denne.

I nogle tilfælde kan man ansøge om at få fri proces, hvilket betyder, at staten dækker dine sagsomkostninger. Det kræver som udgangspunkt, at du opfylder visse økonomiske betingelser, og vores advokater vil ligeledes hjælpe dig med at ansøge om fri proces, hvis de vurderer at der er grundlag for dette. Det er ikke alle typer sager, ØENS Advokatfirma kan tilbyde at påtage sig, hvis vores salær skal dækkes af retshjælpsforsikring eller fri proces.

Hos ØENS Advokatfirma sørger vi for at orientere dig om de potentielle omkostninger ved en retssag, og rådgiver dig om mulighederne for at få disse dækket gennem enten fri proces eller retshjælpsforsikring.

Sådan foregår en retssag

Hvis du aldrig har været til stede under et retsmøde, har du sikkert mange spørgsmål om, hvordan en retssag foregår. ØENS Advokatfirma guider dig trin for trin gennem en typisk retssag og forklarer, hvad du kan forvente fra start til slut. Læs mere om det her.

ØENS Advokatfirma på Amager tilbyder specialiseret rådgivning inden for retssager og tvister. Vi tilbyder juridisk rådgivning til både private og erhvervskunder i København, på Amager og i hele Danmark. Vores advokater sikrer, at klienter får den nødvendige juridiske støtte i komplekse retssager.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til en civil retssag eller tvist? Kontakt en advokat med speciale indenfor civilie retssager og tvister, og lad os hjælpe dig med din sag.

Tal med en advokat med speciale indenfor civilie retssager og tvister

Søren Saaby Hansen, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Søren Saaby Hansen
Advokat (H), partner
Thomas Valentin, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Thomas Hvas Valentin
Advokat, associeret partner
John Kahlke, advokat (H), øens advokatfirma
Advokatfirma
John Kahlke
Advokat (H)
Jesper Lett, advokat, øens advokatfirma
Advokatfirma
Jesper Lett
Advokat
ESG, esg virksomhed, øens advokatfirma

Advokater til rådgivning om ESG og bæredygtighed

ESG-kriterierne – der dækker over miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter – forventes at have en meget markant påvirkning på markedet i de kommende år.

  • Environment (E): Fokuserer på bred beskyttelse af miljø og klima; fra affaldshåndtering og genbrug til fremme af biodiversitet.
  • Social (S): Dækker sociale aspekter, herunder beskyttelse af menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder.
  • Governance (G): Omhandler antikorruption, god ledelsespraksis, diversitet i bestyrelser og effektive interne systemer i virksomheder.

Det juridiske landskab, forordninger og direktiver

For virksomheder, især de små og mellemstore (SMV’er), som udgør en stor del af ØENS klientskare, er det ikke længere tilstrækkeligt blot at proklamere sig som grønne, sociale eller ledelsesmæssigt bæredygtige. Disse påstande skal nu understøttes af konkret bevis for eksempelvis at modvirke anklager om greenwashing. I denne nye virkelighed spiller menneskerettigheder også en stadig større rolle i virksomhedernes bæredygtighedsansvar, og de førende virksomheder bruger allerede ESG-profilering aktivt i forbindelse med rekruttering.

ESG, et stadigt relativt nyt koncept for mange, fokuserer på bæredygtighed inden for miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige områder. “Environment” (miljø) kom i lovgivningsmæssigt fokus med Parisaftalen fra 2015, som fastsatte ambitiøse mål for reduktion af CO2-udledninger for at begrænse den globale opvarmning til under 2 grader, helst 1,5 grader. Reduktionen af CO2-udledning og andre drivhusgasser blandt FN’s medlemslande ville betyde en mere grøn fremtid med begrænsning af den globale opvarmning. Parisaftalen er en international konvention, som er juridisk bindende for de kontraherende parter (medlemsstaterne), og er implementeret i Danmark gennem klimaloven, som specifikt sigter mod en reduktion af drivhusgasser med 70% inden 2030 og klimaneutralitet i 2050.

ØENS Advokatfirma på Amager tilbyder specialiseret rådgivning inden for ESG, bæredygtighed og legal compliance. Vi tilbyder juridisk rådgivning til erhvervskunder i København, på Amager og i hele Danmark. Vores advokater hjælper virksomheder med at opfylde juridiske krav og fremme bæredygtige praksisser.

Taksonomiforordningen

EU’s taksonomiforordning (forordning (EU) 2020/852) er en nøglekomponent i EU’s indsats for at fremme bæredygtig finansiering. Denne forordning introducerer et fælles klassificeringssystem, eller “taksonomi”, der præcist definerer, hvilke økonomiske aktiviteter der kan betegnes som miljømæssigt bæredygtige.

Gennem etableringen af et teknisk robust system til klassificering af klima- og miljømæssigt bæredygtige aktiviteter sigter taksonomiforordningen mod at dirigere investeringer mod mere bæredygtige økonomiske aktiviteter. Selvom forordningen primært er et stykke finansiel regulering, har den vidtrækkende konsekvenser for ikke-finansielle sektorer, da den opstiller specifikke krav, som ikke-finansielle virksomheder skal opfylde for at deres aktiviteter kan anses for at være bæredygtige.

Disclosureforordningen (SFDR)

Forordningen fastsætter en række oplysningskrav for virksomheder om bl.a. deres bæredygtighedsrisici (virksomhedsniveau) og oplysningskrav for delvist eller fuldt bæredygtige finansielle produkter (produktniveau). Reglerne gælder for markedsdeltagere og finansielle rådgivere, eksempelvis pensionskasser, investeringsfonde og forsikringsselskaber.

CSRD – Corporate Sustainable Reporting Directive

CSRD repræsenterer et skift mod mere omfattende og detaljerede krav til bæredygtighedsrapportering under EU’s Green Deal. Fra januar 2023 skal virksomheder rapportere mere dybdegående om deres bæredygtighedspraksis, herunder miljømæssige, sociale og governance (ESG) aspekter, hvor der fremover ikke må foreligge væsentlige mangler i rapporteringen.

CSRD introducerer gradvis nye rapporteringskrav fra januar 2024 til januar 2026, afhængigt af virksomhedens størrelse og regnskabsklasse, og udvider dermed antallet af virksomheder, der skal rapportere.

CSDDD – Corporate Sustainability Due Diligence Directive

Forslaget til Corporate Sustainability Due Diligence-direktivet (CSDDD), når det vedtages, vil indføre et lovkrav om ansvarlig due diligence inden for virksomheders værdi- og leverandørkæder. Dette inkluderer rapporteringsforpligtelser om bæredygtighedspraksis for virksomheder selv, deres datterselskaber, og potentielt etablerede forretningsforbindelser. Dette tiltag vil yderligere fremme ansvarlighed og transparens i forhold til bæredygtighedsarbejde.

Vil du høre mere om vores ESG-pakkeløsninger, herunder priser m.v., er du velkommen til at kontakte advokat og associeret partner Lisa Lykke. 

For virksomheder, især de små og mellemstore (SMV’er), som udgør en stor del af ØENS Advokatfirmas klientskare, er det ikke længere tilstrækkeligt blot at proklamere sig som grønne, sociale eller ledelsesmæssigt bæredygtige. Disse påstande skal nu understøttes af konkret bevis for at modvirke eksempelvis anklager om greenwashing.

I denne nye virkelighed spiller menneskerettigheder også en stadig større rolle i virksomhedernes bæredygtighedsansvar, og de førende virksomheder anvender allerede ESG-profilering aktivt i forbindelse med rekruttering.

ESG, som stadig er et relativt nyt koncept for mange, fokuserer på bæredygtighed inden for miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige områder. “Environment” (miljø) kom i lovgivningsmæssigt fokus med Parisaftalen fra 2015, der fastsatte ambitiøse mål for reduktion af CO2-udledninger for at begrænse den globale opvarmning til under 2 grader, helst 1,5 grader.

Mindskningen af CO2-udledning og andre drivhusgasser blandt FN’s medlemslande ville betyde en mere grøn fremtid med begrænsning af den globale opvarmning. Parisaftalen er en international konvention, som er juridisk bindende for de kontraherende parter (medlemsstaterne), og er implementeret i Danmark gennem klimaloven, som specifikt sigter mod en reduktion af drivhusgasser med 70 % inden 2030 og klimaneutralitet i 2050.

Risikovurderinger og dobbelt væsentlighedsvurderinger

Selskaber skal indledningsvis opgøre virksomhedens ESG-data. Her anbefaler ØENS som første skridt at række ud til de største erhvervskunder for en bredere analyse og vurdering (risikovurdering) af, hvilke bæredygtighedsområder der kan være væsentlige for dig og din omverden, for at lave den dobbelte væsentlighedsvurdering.

Den dobbelte væsentlighedsvurdering er en metode, der hjælper virksomheder med at identificere bæredygtighedsområder, der er vigtige både for jer og for jeres omverden. Det handler om at vurdere, hvordan virksomheden påvirker og bliver påvirket af eksterne faktorer som klimaforandringer, forurening, eller medarbejdernes sundhed. Denne tilgang giver et solidt grundlag for at prioritere bæredygtige indsatser og beslutte, hvilke ESG-data (miljømæssige, sociale og governance) der er relevante at fremvise for kunder, investorer og andre interessenter.

Fra 2024 er det et krav for store og børsnoterede virksomheder at lave en dobbelt væsentlighedsvurdering som en del af deres bæredygtighedsrapportering ifølge Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Selvom mindre virksomheder ikke er direkte omfattet af disse krav, kan de stadig drage fordel af at lave en sådan vurdering for at imødekomme forventningerne fra større virksomhedskunder eller partnere.

ESG-politikker, procedurer og foranstaltninger til at overholde lovgivningen (etiske retningslinjer, antikorruption, code of conduct m.v.)

ØENS bistår i forbindelse med rådgivning om ESG-regulering og de mange compliance-krav, som vores kunder på tværs af brancher bliver mødt med.

Processen indebærer i ØENS optik fire væsentlige trin:

  1. Udpege et ansvarligt team, som samarbejder med ØENS.
  2. Kortlægge og vurdere bæredygtighedsforhold.
  3. Identificere og inddrage interessenter.
  4. Illustrere og kommunikere virksomhedens væsentlighedsvurdering.

Resultatet kan bruges til at prioritere indsatser og indsamle relevante ESG-data, hvilket kan dokumentere virksomhedens bæredygtighedsindsats og bidrage positivt til dens omdømme og bundlinje.

Menneskerettigheder

Allerede de traditionelle menneskeretskonventioner fra FN fra 1948, 1966 m.v. behandler forskellige aspekter af bæredygtighed. ESG tilsigter et mål om at opretholde universelle menneskerettigheder og fair arbejdspraksis, både i selve organisationen og i samarbejde med forretningspartnere og leverandører.

Social ansvarlighed, repræsenteret af ‘S’et i ESG (Environmental, Social, and Governance), fokuserer på virksomheders ansvar over for mennesker og samfund. Dette aspekt dækker respekt for menneskerettigheder, et sundt arbejdsmiljø, ansvarlig leverandørstyring samt fremme af mangfoldighed, lighed og inklusion. I lyset af stigende politisk og investorfokus samt nye direktiver såsom EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), er det blevet vigtigt for virksomheder at dokumentere deres sociale indvirkninger.

Dette omfatter at udarbejde politikker for ansvarlig virksomhedsadfærd, vurdere virksomhedens indvirkninger på sociale forhold og være transparente over for interessenter. Handling inden for dette område kan både forbedre virksomhedens omdømme og sikre overholdelse af lovgivning, hvilket gør det afgørende for virksomheder at forstå og engagere sig i arbejdet med social ansvarlighed.

Ledelsens rolle inden for ESG

Ledelsens rolle inden for ESG fokuserer på at udvikle og implementere governancestrukturer (G’et), der understøtter virksomhedens arbejde med miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter.

Governance, eller “G” i ESG, omhandler virksomhedens ledelsessystemer, processer og kontroller, der sikrer ansvarlig virksomhedsførelse, effektiv risikostyring og transparens over for investorer og andre interessenter. Effektiv governance kræver, at ledelsen aktivt arbejder med etik, antikorruption, bæredygtighed og god forretningspraksis samt sikrer en ansvarlig sammensætning og aflønning af virksomhedens ledelse.

Ledelsen spiller en central rolle i at sikre, at virksomheden ikke kun overholder gældende lovgivning, men også fremmer en kultur af bæredygtighed og ansvarlighed. Dette kræver en strategisk tilgang til ESG, hvor ledelsen integrerer ESG-mål i virksomhedens overordnede strategi og sikrer, at ESG bliver en naturlig del af beslutningstagningen og virksomhedens drift. Gennem etablering af klare politikker, due diligence-processer og kontinuerlig overvågning og forbedring kan ledelsen effektivt styre ESG-relaterede risici og muligheder, hvilket styrker virksomhedens langsigtede værdiskabelse og bidrager positivt til samfundet og miljøet.

Markedsføringsret

Effektiv ESG-markedsføring fokuserer på ærlighed, transparens og engagement i virksomhedens sociale, etiske og miljømæssige værdier.

Udfordringen med greenwashing, hvor virksomheder fremstiller sig selv som mere miljøvenlige eller bæredygtige, end de faktisk er, bliver stadig mere presserende, efterhånden som de nye EU-regler indføres. Risikoen for vildledende markedsføring øges, og det er vigtigt at kunne adskille ægte bæredygtige tiltag fra dem, der blot er til for at forbedre en virksomheds image. Frygten for at blive beskyldt for greenwashing har således ført nogle virksomheder til greenhushing, hvor de undgår at dele deres bæredygtighedsinitiativer.

ESG-markedsføring kan lede til nye projekter, styrke employer branding og øge salget ved at appellere til kunder, der værdsætter virksomheder med stærke bæredygtige værdier.

Der er endnu ikke en juridisk definition, men det er nærliggende at definere greenwashing som kommerciel kommunikation, der fremhæver virksomheder/produkter/tiltag som mere grønne, end de i virkeligheden er. Meget forenklet kan greenwashing sammenlignes med det kendte begreb “vildledende markedsføring”, hvor virksomheder vasker sig grønne i markedsføringsøjemed, mens de reelle grønne aktiviteter og tiltag udebliver.

Greenwashing har været i søgelyset længe, med den konsekvens at flere og flere sager vedrørende grøn markedsføring de seneste år er landet på Forbrugerombudsmandens bord. Uagtet klager eller domme, kan negativ omtale i pressen være lige så skadelig for en person, virksomhed eller institution og kan føre til omdømmetab og i værste fald begrænse virksomhedens muligheder for at drive forretning.

Andet compliance

ØENS har speciale i ESG og compliance, hvorfor vi ligeledes kan hjælpe jer med overholdelse af de persondataretlige regler såvel som hvidvasklovens mange regler.

Har du brug for hjælp til et juridisk spørgsmål inden for foreningsret relateret til ESG? ØENS Advokatfirma er specialister på området og står klar til at hjælpe din virksomhed og dig med at navigere i de mange regler. Kontakt en af ØENS advokater med speciale i ESG og bæredygtighed, og lad os hjælpe jer med jeres sag.

Tal med en advokat med speciale inden for ESG, bæredygtighed og legal compliance

Henrik Karl Nielsen, advokat, ph.d., øens advokatfirma
Advokatfirma
Henrik Karl Nielsen
Advokat (H), ph.d.
Lisa Lykke-Kielberg, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Lisa Lykke
Advokat, associeret partner
ØENS Advokatfirma strafferet

Erfarne advokater inden for strafferet

Bliver du involveret i en straffesag som sigtet/tiltalt eller forurettet, tilbyder ØENS strafferetsadvokat den bedst mulige rådgivning og hjælp.

ØENS Advokatfirma repræsenterer klienter i straffesager og sikrer professionel juridisk støtte gennem hele retssystemet. Vi har ekspertise inden for strafferetspleje og er dedikerede til at opnå de bedst mulige resultater for vores klienter.

ØENS Advokatfirma på Amager tilbyder specialiseret rådgivning inden for strafferet. Strafferet er den del af retsvæsenet, der omhandler regler og bestemmelser for straf og strafudøvelse. Det omfatter også reglerne for, hvordan straffesager skal håndteres og afgøres i retssystemet, samt reglerne for, hvordan straffe skal gennemføres og eksekveres. Strafferet omfatter også reglerne for, hvem der kan straffes og under hvilke omstændigheder, samt reglerne for hvilke straffe der kan pålægges for forskellige former for kriminalitet.

Vi tilbyder juridisk rådgivning til private i København, på Amager og i hele Danmark. Vores advokater sikrer, at klienter får den nødvendige juridiske støtte i strafferetlige sager.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Kontakt en af ØENS advokater inden for strafferet og lad os hjælpe dig med din sag. Vores advokater er dedikerede til at forsvare dine rettigheder og sikre retfærdighed gennem hele retssystemet.

Forsvarer

En forsvarer er en advokat, der er uddannet i at forsvare en person, der er tiltalt i en retssag. Hvis du har brug for en forsvarsadvokat med stor erfaring inden for strafferet, kan ØENS Advokatfirma tilbyde kompetent assistance.

Vores erfarne forsvarsadvokater specialiserer sig i strafferet og kan støtte dig på flere måder, hvis du er tiltalt for en forbrydelse. Vi guider dig gennem anklagerne og de gældende love i din sag, samler beviser og vidner til at styrke din position. Desuden forhandler vi med anklagemyndigheden om mulige aftaler, herunder strafnedsættelse eller nedjustering af anklager.

Under retssagen præsenterer vi effektive beviser og argumenter for dit forsvar. Vores forsvarsadvokater hjælper dig også med at forstå retssalens regler og procedurer samt, hvordan du bedst opfører dig under retssagen.

Efter retssagen hjælper vores forsvarer dig med at vurdere dine muligheder, herunder appel eller benådning.

  • Vigtigt at huske: Som sigtet, har du krav på forsvarerbistand. Bliver du tiltalt, skal du have en forsvarer. Du bestemmer selv, hvilken advokat, man ønsker som forsvarer.

Vores forsvarere beskikkes af retten, og udgiften til forsvarsadvokaters honorar fastsættes efter landsretternes timetakster, uanset valg af forsvarer. Forsvarerens honorar udbetales af retten, og ved frifindelse afholder statskassen udgifterne til forsvareren. Ved dom kan retten kræve, at du refunderer statskassens udgifter til forsvareren.

Det er afgørende at have en erfaren og kompetent forsvarer ved din side, når du står tiltalt for en forbrydelse. Vores advokat Anders Larsen, Henrik Karl Nielsen eller Jesper Lett kan hjælpe dig med at forstå og navigere i det komplekse retssystem, og de vil arbejde hårdt for at sikre det bedst mulige resultat i din sag. 

Beneficeret forsvarer

En beneficieret forsvarer, også kendt som en forsvarer udpeget af staten, er en advokat, der ansættes af staten for at forsvare personer, der ikke har økonomisk mulighed for at betale for en advokat. Dette system er designet til at sikre, at alle, der er sigtet for en forbrydelse, har adgang til retfærdig retssikkerhed, uanset deres økonomiske situation.

Advokat Anders Larsen og advokat Henrik Karl Nielsen er udpeget som beneficeret forsvarsadvokater. De håndterer et bredt spektrum af straffesager for klienter, der henvises af retten eller selv vælger Anders eller Henrik som deres forsvarer.

ØENS tilbyder omfattende forsvarerbistand baseret på mange års erfaring med håndtering af straffesager fra begyndelsen, herunder anmeldelse, afhøringer hos politiet eller i grundlovsforhør, til afslutningen af sagen ved påtaleopgivelse eller i retten.

Vores mål er at opnå frifindelse eller den lavest mulige straf for vores klienter, og vi lægger stor vægt på at sikre, at retssystemet fungerer retfærdigt for alle. Har du brug for kvalificeret forsvar, er ØENS Advokatfirma klar til at hjælpe dig gennem hele processen.

Bistandsadvokat

Hvis du er forurettet i en straffesag, har du ofte ret til advokatbistand, som finansieres af staten. ØENS Advokatfirma tilbyder professionel assistance til forurettede ved at yde rådgivning og vejledning i forbindelse med afhøringer hos politiet, retssager og fremsættelse af erstatningskrav under straffesager.

Som bistandsadvokat vil vi være til stede under afhøringer og i retten for at sikre, at du bliver behandlet korrekt og i overensstemmelse med reglerne af alle parter. Vi vil også bistå med fremsættelsen af dine erstatningskrav i retten eller senere overfor Erstatningsnævnet for voldsofre.

Vores erfarne bistandsadvokater har ekspertise inden for strafferet og vil arbejde hårdt for at sikre dine rettigheder og interesser som forurettet.

Tal med en advokat med speciale indenfor strafferet

Anders Larsen, advokat, strafferet, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Anders Larsen
Advokat (L), associeret partner
Henrik Karl Nielsen, advokat, ph.d., øens advokatfirma
Advokatfirma
Henrik Karl Nielsen
Advokat (H), ph.d.
Jesper Lett, advokat, øens advokatfirma
Advokatfirma
Jesper Lett
Advokat