Når nogen dør, kan det være en stor mundfuld at varetage bobehandlingen og overskue de mange problematikker, som man står overfor. ØENS anbefaler derfor, at man så tidligt i forløbet som muligt tager en advokat med på råd.
Hos ØENS kan vi hjælpe dig med at varetage de praktiske og juridiske udfordringer, som følger med et dødsfald, og allerede i de første dage efter dødsfaldet kan vi bistå med kontakt til bedemanden og skifteretten samt besvarelse af alle de praktiske spørgsmål om, hvordan man forholder sig til afdødes ejendele, konti, regninger m.v.
Når nogen dør, skal man starte med at kontakte en bedemand. Det er bedemanden, der hjælper med at anmelde dødsfaldet og med alt det praktiske omkring begravelse eller bisættelse. Du skal være opmærksom på, at såfremt du bestiller bedemanden, er det dig der hæfter for betalingen af bedemandens regning. Bedemandens regning betales forud for alt andet i forbindelse med boets behandling, og du skal derfor sørge for at beholde regningen til boets regnskab.
ØENS Advokatfirma deltager i den frivillige mærkningsordning ”Trygt Boskifte”. Ordningen er et fælles regelsæt udarbejdet af brancheorganisationen Danske Advokater og Advokatsamfundet, som skal sikre at arvingerne får den rette rådgivning i forbindelse med afvikling af et dødsbo.
Når det praktiske omkring begravelse eller bisættelse er på plads, har skifteretten fået besked om dødsfaldet, og der skal nu tages stilling til, hvordan afdødes aktiver skal afvikles.
Arvingen skal tage stilling til, hvordan boet skal skiftes. Dette kan ske på følgende møder:
Uanset hvilken skifteform man ender med, er det vigtigt, at man ikke forinden boets udlevering fra skifteretten går i gang med at tømme boligen eller afhænde andre aktiver. Dette er vigtigt, da man ellers kan risikere at få problemer med boets kreditorer og boets eventuelle andre arvinger.
At hensidde i uskiftet bo betyder, at man som længstlevende ægtefælle overtager sin afdøde ægtefælles rettigheder og forpligtelser med en ejers råden. Det betyder, at du overtager rådigheden – men ikke ejerskabet – over afdødes midler. Det kan sammenlignes med, at du i en periode får lov til at råde over og forvalte den arv, som egentlig er afdødes børns (og længstlevendes egen til dels).
Den rådighed, man har som længstlevende, er begrænset, og man må ikke ”misbruge” det uskiftede bo. Den begrænsede rådighed betyder derfor også, at du ikke uden videre kan bestemme over det samlede bo ved testamente, men alene kan testere over halvdelen af det uskiftede bo, som falder i arv efter længstlevende.
At hensidde i udskifte bo har den umiddelbare virkning, at der ikke skal udbetales nogen arv til afdødes børn på dette tidspunkt men først senere, når boet bliver skiftet.
Betingelserne for at få udleveret boet til uskiftet bo er:
Når et dødsbo behandles som privat skifte, betyder det, at boet udleveres til afdødes arvinger, og at det er arvingerne, der har ansvaret for boets behandling uden indblanding fra en af skifteretten udpeget bobestyrer.
Selvom boet er udlagt til arvingerne, vælger mange arvinger dog ofte at søge bistand til boets behandling hos en dødsboadvokat.
For at boet kan udleveres af skifteretten til privat skifte, er der dog betingelser, som skal være opfyldt:
Hos ØENS har vi stor erfaring som dødsboadvokat ved privat skifte. Vi aftaler individuelt med arvingerne, hvad arvingerne selv vil stå for, og hvad der ønskes, vi bistår med. Kontakt os gerne for en uforpligtende snak, hvis du er i tvivl, om du har nytte af en dødsboadvokat.
Bobestyreren er en advokat udpeget og autoriseret af skifteretten eller en person, der er indsat i afdødes testamente.
Bobestyreren er dødsboets advokat, og det er bobestyrerens opgave at afvikle alle boets aktiver og betale boets gæld. Som arving hæfter du derfor ikke for boets gæld. Bobestyreren varetager arvingernes interesser, men bobestyreren kan tilsidesætte arvingernes ønsker og krav i boet.
Der kan være forskellige årsager til, at et dødsbo skal skiftes ved en bobestyrer:
I modsætning til privat skifte er der i bobestyrerboer flere dokumentationskrav fra skifteretten. Det betyder således også, at bobestyrerboerne behandles på en lidt anden måde.
Du kan som arving forvente, at der helt indledningsvis vil blive afholdt et møde med bobestyreren, hvor der vil blive orienteret om det forventede forløb og boets afslutning.
Under bobehandlingen vil arvingerne løbende få oplysninger om alle væsentlige beslutninger i boet, ligesom arvingerne vil modtage kopi af dokumenter, der sendes til skifteretten, herunder åbningsstatus (opgørelse over afdødes midler pr. dødsdagen), lovpligtige redegørelser for boets status, og den endelig boopgørelse m.v.
Bobestyrerboer skal som altovervejende udgangspunkt være afsluttet med en skæringsdag, der ligger senest 2 år efter dødsdagen.
Ved boudlæg foretages der ikke en egentlig bobehandling. Boudlæg anvendes, hvor midlerne i dødsboet ikke overstiger kr. 44.000 (2018), når der er betalt rimelige udgifter til begravelse/bisættelse.
Boet udleveres i dette tilfælde til ”nærmeste pårørende”, f.eks. ægtefælle, samlever, børn eller den kommune, som eventuelt har betalt begravelsen.
Formålet med boudlæg er at få afsluttet dødsboet på den mest enkle måde og under hensyntagen til, at midlerne i boet er så små, at det ikke giver nogen mening at foretaget en egentlig bobehandling, fordi omkostningerne til dette vil overstige værdien af aktiverne.
Når en ægtefælle afgår ved døden, kan ægtefælleskiftet være et alternativ til det uskiftede bo. Betingelserne for udlevering af boet som ægtefælleudlæg er, at den samlede formue den længstlevende ægtefælle skal udtage ikke overstiger et beløb på kr. 760.000 (2018). I beregningen indgår de pensioner og forsikringer, som den længstlevende ægtefælle modtager som følge af sin ægtefælles dødsfald.
Viser opgørelserne, at der er mulighed for ægtefælleudlæg, kan den samlede formue udleveres til den længstlevende ægtefælle, uden at der skal udbetales arv til førstafdødes børn, uanset om det er fællesbørn eller særbørn.
Du skal dog være opmærksom på, at du som længstlevende ægtefælle overtager din afdøde ægtefælles økonomiske forhold uden videre, hvorfor du også skal betale den eventuelle gæld, som måtte være efter din afdøde ægtefælle.
Generelt er det en billigere løsning at få behandlet et dødsbo ved privat skifte. Dette skyldes dels, at der er mindre dokumentationskrav over for skifteretten, og at arvingerne i højere grad kan styre processen omkring boets afvikling.
Såfremt boet behandles som privat skifte, aftales det konkret hvilket arbejde, der er behov for advokatbistand til og hvilke opgaver, arvingerne eventuelt selv ønsker at varetage.
For alle boer skal man regne med, at der afregnes salær i henhold til medgået tid på sagen og under hensyntagen til en række faktorer, herunder boets størrelse, omfang, værdi og kompleksitet. I forbindelse med boets opstart vil der blive foretaget et estimat af salæret ud fra sagens aktuelle forhold.
Kontakt advokatfuldmægtig Lasse B. Plambeck på lbp@oadv.dk eller (+45) 3246 4649 til en uforpligtende snak om salæret for behandlingen af det pågældende dødsbo.