Dødsbobehandling

ØENS ADVOKATFIRMA

Dødsbobehandling

Når nogen dør, kan det være en stor mundfuld at varetage bobehandlingen og overskue de mange problematikker, som man står overfor. ØENS anbefaler derfor, at man så tidligt i forløbet som muligt tager en advokat med på råd.

Hos ØENS kan vi hjælpe dig med at varetage de praktiske og juridiske udfordringer, som følger med et dødsfald, og allerede i de første dage efter dødsfaldet kan vi bistå med kontakt til bedemanden og skifteretten samt besvarelse af alle de praktiske spørgsmål om, hvordan man forholder sig til afdødes ejendele, konti, regninger m.v.

Når nogen dør, skal man starte med at kontakte en bedemand. Det er bedemanden, der hjælper med at anmelde dødsfaldet og med alt det praktiske omkring begravelse eller bisættelse. Du skal være opmærksom på, at såfremt du bestiller bedemanden, er det dig der hæfter for betalingen af bedemandens regning. Bedemandens regning betales forud for alt andet i forbindelse med boets behandling, og du skal derfor sørge for at beholde regningen til boets regnskab.

ØENS Advokatfirma deltager i den frivillige mærkningsordning ”Trygt Boskifte”. Ordningen er et fælles regelsæt udarbejdet af brancheorganisationen Danske Advokater og Advokatsamfundet, som skal sikre at arvingerne får den rette rådgivning i forbindelse med afvikling af et dødsbo.

Valg af skifteform

Når det praktiske omkring begravelse eller bisættelse er på plads, har skifteretten fået besked om dødsfaldet, og der skal nu tages stilling til, hvordan afdødes aktiver skal afvikles.

Arvingen skal tage stilling til, hvordan boet skal skiftes. Dette kan ske på følgende møder:

  • Skifteretten vil sende et brev, hvor de anmoder om at kontaktpersonen ringer og oplyser om hvordan boet skal skiftes.
  • ØENS kan vejlede herom og anmode om boets udlevering på vegne af arvingerne.
  • Afdøde kan have bestemt skifteformen i testamente

Uanset hvilken skifteform man ender med, er det vigtigt, at man ikke forinden boets udlevering fra skifteretten går i gang med at tømme boligen eller afhænde andre aktiver. Dette er vigtigt, da man ellers kan risikere at få problemer med boets kreditorer og boets eventuelle andre arvinger.

Skifteform: Uskiftet bo
Skifteform: Privat skifte
Skifteform: Bobestyrerbo
Skifteform: Boudlæg
Skifteform: Ægtefælleudlæg
Hvad koster dødsbobehandling?
Arvens fordeling efter loven
Arveafkald

Specialister på området

Tilmeld nyhedsbrev