Dét bør du vide om forbedringer i din andelsbolig

Ejer du en andelsbolig, eller overvejer du at erhverve dig én? Så er du måske stødt på begrebet “forbedringer”. Men hvad indebærer det egentlig, og hvordan er reglerne? ØENS guider dig til en bedre forståelse af de mange faktorer, du skal være opmærksom på, når du vil opgøre forbedringer i din andelsbolig. God læselyst!

Forståelse af forbedringer i andelsboliger

Når en andelsbolig skal sælges, er det nødvendigt at foretage en vurdering af eventuelle forbedringer og mangler. Nogle foreninger lader bestyrelsen stå for vurderingen, mens andre – langt de fleste – benytter sig af en professionel vurderingsekspert. Dette skyldes, at du, når du foretager forbedringer i din andelsbolig, kan lægge den nedskrevne værdi af disse forbedringer til boligens samlede værdi. Men hvad karakteriserer egentlig en forbedring?

Hvad karakteriserer en forbedring?

For at et stykke arbejde kan vurderes som en forbedring, skal fire overordnede krav være opfyldt:

  • Øget brugsværdi: Arbejdet skal øge den brugsmæssige værdi af boligen.
  • Ikke almindelig vedligeholdelse: Arbejdet må ikke kunne betragtes som almindelig vedligeholdelse.
  • Synlighed: Arbejdet skal kunne konstateres i boligen.
  • Lovligt og sikkert: Arbejdet skal være lovligt og forsvarligt udført.

En anden altafgørende faktor er, at alle forbedringer skal kunne dokumenteres. Du bør derfor gemme fakturaer og kvitteringer på alle de forbedringer, som du selv foretager eller får foretaget af andre.

Dokumentation af forbedringer

Når du selv foretager forbedringen

Når du selv udfører arbejdet, kan du selvsagt ikke modtage en faktura. I dette tilfælde bør du i stedet gemme kvitteringer på indkøb af materialer. Derudover kan du notere det antal timer, som en professionel håndværker ville have brugt på det stykke arbejde, du selv har foretaget. Har du eksempelvis brugt 90 timer på et stykke tømrerarbejde, som en uddannet tømrer ville kunne klare på 30 timer, kan du kun få disse 30 timer opgjort som forbedring. Den timeløn, du får for dit eget arbejde, bestemmes af ABF’s vejledende timesatser for prisfastsættelse af eget arbejde.

Når en professionel håndværker foretager forbedringen

Når du får en professionel håndværker til at udføre arbejdet, skal du være opmærksom på, at din faktura er udspecificeret. Sørg derfor altid for, at der udførligt står på fakturaen, hvilket arbejde der er udført. Det er ikke nok, at der på din faktura står “totalentreprise” og et samlet beløb. Det skal udpensles, hvilket arbejde der er lavet, og hvad dét arbejde har kostet.

Når der udføres autoriseret håndværk som forbedring

Arbejde, der kræver autorisation, skal udføres af autoriserede håndværkere. Det kan eksempelvis være el- og VVS-arbejde. Derfor kan du kun kalde arbejde som dette forbedringer, såfremt det er udført af et autoriseret firma – og såfremt du har dokumentation på dette. Husk også, at du skal indhente dokumentation på, at de håndværkere, du vælger at benytte, også selv benytter sig af autoriserede underleverandører.

Når du en dag ønsker at fraflytte og sælge din andelsbolig, vil du blive bedt om at fremfinde dokumentation på dine eventuelle forbedringer. Du kan med fordel lave en oversigt, hvor det fremgår, hvilke forbedringer, der er foretaget i din andelsbolig. Find også alle former for faktura og kvitteringer frem. Så sikrer du dig, at dit forbedrende arbejde ikke er spildt arbejde.

Specialisterne indenfor fast ejendom

Advokatfirma
Fabiano Lusso
Advokatfuldmægtig
Michael Friis Pedersen, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Michael Friis Pedersen
Advokat, associeret partner

Specialisterne indenfor fast ejendom

Søren Saaby Hansen, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Søren Saaby Hansen
Advokat (H), partner
Kenneth Gudmundsson, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Kenneth Gudmundsson
Advokat (L), stiftende partner