7-trins raket: Økonomiske råd til førstegangskøberen

Overvejer du at købe din første bolig? Så er du måske begyndt at regne på det, og måske har du også opdaget, at det er en rigtig dyr affære at købe en bolig. Der er mange udgifter ved et boligkøb, men der er faktisk også mange penge at spare – hvis blot du gør dit forarbejde grundigt. Vi har suppleret Bolius “Spareråd til førstegangskøberen” med gode råd fra ØENS primære boligadvokater på bolighandler.

Læs advokat Michael og Anders‘ 7-trins raket og opdag, hvordan du som førstegangskøber får fingrene i din drømmebolig – så billigt (og fornuftigt) som muligt.

Råd 1: Undersøg markedet grundigt

At købe bolig er en stor beslutning, som kræver grundig forberedelse. Fordelen i dag er, at du som forbruger har god mulighed for at sætte dig ind i boligmarkedet. Du kan med fordel besøge en række hjemmesider, heriblandt www.boliga.dk og www.dingeo.dk, som indhenter alverdens informationer om danske boliger. Du kan med få klik få adgang til informationer om danske boligers m2 pris, tilstand, område og jordforhold mv.

Nu grundigere du gør dit forarbejde, nu nemmere er det at prisforhandle med sælger.

Råd 2: Gå boligen efter i sømmene

Når du finder en bolig, der virker spændende, er det vigtigt at undersøge om boligen har skader, du endnu ikke kender til. Tilstandsrapporten er et godt sted at starte, da den indeholder informationer om boligens tilstand/forhold. Husk dog, at tilstandsrapporten alene oplyser skader, der kan ses med det blotte øje. Det er derfor altid en god idé, at have en byggeteknisk rådgiver med på råd.

Et grundigt eftersyn af boligens byggetekniske tilstand kan spare dig for meget besvær – og mange penge. Hvis eftersynet afslører skader på boligen, kan dette også betyde, at du får et afslag i købsprisen.

Råd 3: Overvej hvordan du vil håndtere fejl og mangler

Det er ikke altid en optimal idé at insistere på prisafslag grundet fejl og mangler. Det kan derimod ofte være fordelagtigt at indgå en aftale med sælger om, at reparationerne skal udføres på vedkommendes regning inden overtagelsen af boligen. Hvis du er usikker på omkostningerne ved arbejdet, er dette ofte den mest fornuftige løsning.

Ved mindre reparationer, som du selv kan udføre, kan det være mere økonomisk fordelagtigt at forhandle om en prisnedsættelse. Kræv en reduktion, der svarer til en håndværkers pris.

Råd 4: Søg bistand hos en økonomisk rådgiver

Bolighandler er komplekse, især for førstegangskøbere. Der er mange juridiske overvejelser, der skal tages i betragtning. Mange advokater har specialiseret sig i køberrådgivning, og deres erfaring, som boligadvokat, kan være til stor gavn. Som køber er det vigtigt at huske, at ejendomsmæglere udelukkende varetager sælgers interesser. Derfor er det fornuftigt at have en rådgiver, der udelukkende taler for din sag.

Dette gælder også ved gennemgang af sagens dokumenter, udarbejdet af ejendomsmægleren. Er de korrekte? Mangler der dokumenter? Kan der være behov for yderligere spørgsmål eller krav baseret på sælgers oplysninger? Alt dette kan din boligadvokat hjælpe med.

Råd 5: Berigtigelse

Normalt håndteres berigtigelsen af købers boligadvokat. Dog tilbyder sælgers ejendomsmægler nogle gange også denne service. Selvom det ikke er i strid med lovgivningen, anbefaler vi, at købers rådgiver udfører dette arbejde. Ved overtagelsesdagen deponeres købesummen i sælgers bank og frigives kun, når rådgiveren ansvarlig for berigtigelse accepterer det. Vi mener, at dette ansvar bør ligge hos køber, og dette bør du som førstegangskøber være opmærksom på.

Det er vigtigt at sikre, at ejendommen er overtaget, og at sælger ikke har lån i ejendommen, før købesummen frigives.

Bemærk, at nogle ejendomsmæglere kan påpege besparelser for køber ved at lade ejendomsmægleren håndtere berigtigelsen. Dog nævnes sjældent, at det er en advokats pligt at sikre korrekt udført skøde mv. Advokaten undgår derfor ikke ansvar for at kontrollere arbejdet.

Hos ØENS foretrækker vi selv at udføre arbejdet med berigtigelse for at sikre købernes tryghed og kontrol over købesummen, indtil vi kan stå inde for, at alt er i orden.

Råd 6: Ejerskifteforsikring

Når du køber en villa, vil der normalt foreligge et tilbud fra sælger om en ejerskifteforsikring. Ejerskifteforsikringer virker således, at du betaler for dem én gang, og de dækker normalt i 5 eller 10 år, afhængigt af dit valg. Der er adskillige forskellige forsikringer på markedet, hvilket kan gøre det vanskeligt at vælge. Din advokat vil guide dig i, hvordan de fungerer, og typisk anbefale dig at undersøge markedet for tilbud.

Ved sammenligning af tilbud er det vigtigt at være opmærksom på, at nogle forsikringer har individuelle forbehold, der beskriver punkter, de ikke dækker udover det, der fremgår af tilstands- og elrapporten.

Råd 7: Valg af realkreditlån

Ved køb af fast ejendom vil de fleste have behov for at optage et realkreditlån. Et realkreditlån kan finansiere op til 80% af din helårsboligs værdi. Optagelse af et realkreditlån sker gennem din bank, så hvis du har boligdrømme, bør du tage en snak med din bank om det.

Hvis du allerede har en opsparing i form af aktier, obligationer eller lignende, kan det være en fordel at sælge dem og bruge pengene som kontant udbetaling til boligen. Dette skyldes, at det årlige afkast på dine værdipapirer i 2023 sandsynligvis vil være lavere end de årlige renteudgifter til banklånet. Mange er nødt til at optage banklån til høje renter, så undersøg om det årlige afkast på dine investeringer er lavere end renteudgifterne.

Når boligen skal finansieres, vil du blive præsenteret for forskellige lån – fastforrentede og variable. Uanset dit ønske anbefales det at drøfte løsningen med din bank. Den almindelige løsning er et fastforrentet lån, hvor renten ikke kan ændres i lånets løbetid – typisk 30 år. Her kan det overvejes at kurssikre, hvilket også skal ske gennem din bankrådgiver. Kurssikring beskytter dig imod udsving i kursen, som ellers kan medføre udfordringer med finansieringen.

Hvis du har spørgsmål til ovenstående eller behov for en boligadvokat, så kontakt en af ØENS advokater, der er specialiseret i fast ejendom og bolighandel.

Kontakt en af ØENS boligadvokater

Michael Friis Pedersen, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Michael Friis Pedersen
Advokat, associeret partner
Anders Larsen, advokat, strafferet, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Anders Larsen
Advokat (L), associeret partner