7-trins raket: Økonomiske råd til førstegangskøberen

Står du overfor at skulle købe dit første hus? Så er du måske begyndt at regne på det, og måske har du også opdaget, at det er en rigtig dyr affære at købe et hus. Der er mange udgifter ved et huskøb, men der er faktisk også mange penge at spare – hvis blot du gør dit forarbejde grundigt. Vi har suppleret Bolius “Spareråd til førstegangskøberen” med gode råd fra ØENS primære advokater på bolighandler.

Læs advokat Michael og Anders‘ 7-trins raket og opdag, hvordan du som førstegangskøber får fingrene i dit drømmehus – så billigt (og fornuftigt) som muligt.

Råd #1: Undersøg markedet grundigt

At købe bolig er en stor beslutning, som kræver grundig forberedelse. Fordelen i dag er, at du som forbruger har god mulighed for at sætte dig ind i boligmarkedet. Du kan med fordel besøge en række hjemmesider, heriblandt www.boliga.dk og www.dingeo.dk, som indhenter alverdens informationer om danske boliger. Du kan med få klik få adgang til informationer om danske boligers m2 pris, tilstand, område og jordforhold mv.

Nu grundigere du gør dit forarbejde, nu nemmere er det at prisforhandle med sælger.

Råd #2: Gå huset efter i sømmene

Når du finder et hus, der virker spændende, er det vigtigt at undersøge om huset har skader, du endnu ikke kender til. Tilstandsrapporten er et godt sted at starte, da den indeholder informationer om husets tilstand/forhold. Husk dog, at tilstandsrapporten alene oplyser skader, der kan ses med det blotte øje. Det er derfor altid en god idé, at have en byggeteknisk rådgiver med på råd.

Et grundigt eftersyn af husets byggetekniske tilstand kan spare dig for meget besvær – og mange penge. Hvis eftersynet afslører skader på huset, kan dette også betyde, at du får et afslag i købsprisen.

Råd #3: Overvej hvordan du vil håndtere fejl og mangler

Det er ikke altid en god idé at forlange afslag i prisen på grund af fejl og mangler. Det kan derimod ofte være fordelagtigt for dig at lave en aftale med sælger om, at udbedringerne skal ske på vedkommendes regning – inden du overtager huset. Hvis du er usikker på, hvor meget det vil koste at udføre arbejdet, er ovenstående ofte den bedste løsning.

Er det derimod en mindre udbedring, som du selv kan udføre, kan det ofte bedre lønne sig at få et afslag i prisen. Forlang et nedslag, der stemmer overens med en håndværkers pris.

Råd #4: Søg bistand hos en økonomisk rådgiver

Bolighandler er en kompliceret størrelse, især når man er førstegangskøber. Og der er en lang række juridiske overvejelser man skal gøre sig. Til det formål har en lang række advokater specialiseret sig i at yde køberrådgivning, og du kan drage nytte af deres erfaring. Som køber skal du huske, at ejendomsmæglere altid – og udelukkende vil varetage sælgers interesse – og det derfor er fornuftigt at have én med i handlen, der kun taler din sag.

Det samme gør sig gældende ved håndtering af sagens dokumenter (der er udarbejdet af ejendomsmægleren). Er de korrekte? Mangler der nogle dokumenter? Eller kan der ud fra sælgers oplysninger være behov for at stille spørgsmål eller komme med særlige krav? Alt dette kan advokaten hjælpe med.

Råd #5: Berigtigelse

Almindeligvis er det købers advokat, der står for udarbejdelse af berigtigelse. Der er dog sket det i tiden efter finanskrisen, at sælgers ejendomsmægler er begyndt at tilbyde denne ydelse også. Det er ikke i strid med lovgivningen, at ejendomsmægleren står for berigtigelse, hvilket i denne sammenhæng ses som udarbejdelse af skøde og refusionsopgørelse samt frigivelse af den deponerede købesum.

Det er dog vores anbefaling at købers rådgiver står for dette arbejde. På overtagelsesdagen deponeres købesummen i sælgers bank og den frigives først til sælger, når rådgiveren med ansvaret for berigtigelse accepterer det. Vi mener at dette ansvar bedst ligger hos køber og det skal du som førstegangskøber naturligvis gøres opmærksom på.

Køber skal sikres at ejendommen er overtaget, og sælger ikke har lån i ejendommen, inden den kan frigives.

Her skal du i øvrigt være opmærksom på, at nogle ejendomsmæglere gladeligt oplyser, at du som køber, opnår en besparelse ved at lade ejendomsmægleren stå for dette arbejde. Dog uden også at nævne, at det er en pligt hos en advokat i en bolighandel, at sikre at skødet laves korrekt mv. Advokaten slipper derfor ikke for at skulle kontrollere arbejdet.

Hos ØENS har vi valgt, at vi hellere selv står for arbejdet med berigtigelsen. Så har køberne sikkerhed for, at der er kontrol med købesummen, indtil vi kan stå inde for at vi er i mål.

Råd #6: Ejerskifteforsikring

Køber du en villa vil der normalt ligge et tilbud fra sælger på en ejerskifteforsikring. Ejerskifteforsikringer fungerer sådan, at man betaler for dem én gang, og så dækker de i 5 eller 10 år alt efter hvad man vælger. Der er flere forskellige på markedet, og det kan være vanskeligt at sætte sig ind i. Din advokat vil forklare dig, hvordan de virker og typisk råde dig til at undersøge, hvad der findes af tilbud på markedet.

Ved sammenligning af tilbud skal man være opmærksom på, at nogle forsikringer tager individuelle forbehold, dvs. beskriver punkter, som de ikke dækker, udover hvad der fremgår af tilstands- og elrapporten.

Råd #7: Valg af realkreditlån

Ved køb af fast ejendom vil de fleste have brug for at bruge et realkreditlån. Med et realkreditlån kan du finansiere op til 80% af din helårsboligs værdi. Optagelse af et realkreditlån sker gennem din bank, så hvis du har boligdrømme, bør du tale med din bank om det.

Hvis du allerede har en opsparing i form af aktier, obligationer eller lignende, kan det være en god idé at sælge dem og bruge pengene til en kontant udbetaling til huset. Dette skyldes, at det årlige afkast på dine værdipapirer i 2023 sandsynligvis vil være lavere end de årlige renteudgifter til banklånet. Mange er nødt til at optage banklån til høje renter, så undersøg om det årlige afkast på dine investeringer er lavere end renteudgifterne.

Når boligen skal finansieres vil du blive præsenteret for forskellige lån – fastforrentet og variable. Uanset dit ønske anbefales det, at drøfte løsningen med din bank. Den almindelige løsning er et fastforrentet lån, hvor renten ikke kan ændres i lånets løbetid – typisk 30 år. Her kan det overvejes at kurssikre, hvilket også skal ske gennem din bankrådgiver. Kurssikring beskytter dig imod udsving i kursen, som ellers kan medføre udfordringer med finansieringen.

Hvis du har spørgsmål til ovenstående eller behov for en advokat, så kontakt en af ØENS advokater, der er specialiseret i fast ejendom og bolighandel.

Kontakt en af ØENS specialister

Michael Friis Pedersen, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Michael Friis Pedersen
Advokat, associeret partner
Anders Larsen, advokat, strafferet, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Anders Larsen
Advokat
Pernille Korneliussen, Advokat, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Pernille Korneliussen
Advokatsekretær