I det danske retssystem har alle, uanset anklagens alvor, ret til en forsvarer. Denne ret er fundamental for at sikre en betryggende behandling af en straffesag. Men hvad indebærer det egentlig at være forsvarer for mennesker, der sidder varetægtsfængslet?
Hos ØENS Advokatfirma bekender vi os naturligvis til retssikkerhed – og det er særligt vigtigt når folk bliver varetægtsfængslet, inden de er dømt. Henrik Karl Nielsen, som er beneficeret advokat ved Københavns Byret og er en del af ØENS strafferetsteam, deler her sine erfaringer og indsigter i arbejdet som forsvarer.
Varetægtsfængsling – en undtagelse fra den personlig frihed
Ifølge Grundlovens § 71 er den personlige frihed ukrænkelig, og enhver, der anholdes, skal stilles for en dommer inden for 24 timer. Henrik Karl Nielsen forklarer: “Varetægtsfængsling er en frihedsberøvelse af en person, der ikke er dømt,” og tilføjer: “Det er en markant undtagelse fra princippet om, at alle er uskyldige, indtil det modsatte er bevist.”
I Danmark er antallet af varetægtsfængslinger højere end i de øvrige nordiske lande, og det har vakt debat blandt danske forsvarsadvokater. Henrik Karl Nielsen uddyber: “Hos ØENS mener vi, at varetægtsfængslingens formål bør balanceres nøje mod individets frihed, og vi skal være opmærksomme på, at loven allerede indeholder alternativer (bl.a. opholdsforbud og meldepligt) til varetægtsfængsling. De alternativer bør bruges i langt større udstrækning end det sker i dag.”
Forsvareren som eneste støtte
Når en person bliver varetægtsfængslet, er forsvarsadvokaten ofte den eneste støtte i en isoleret og udfordrende tid. Her står advokaten med et stort ansvar, der går langt ud over den formelle juridiske rådgivning. Ofte er advokaten den eneste person, som klienten kan betro sig til.
”I København er vi omkring 60 beneficerede forsvarsadvokater, der er indstillet af retterne. Vi har den funktion, at retten skal beskikke en forsvarer, hvis en tiltalt/sigtet ikke selv peger på en bestemt advokat. En af os er på vagt hver eneste dag – året rundt, så en sigtet kan komme for en dommer inden for 24 timer, hvis politiet ønsker varetægtsfængsling. Det følger af grundloven,” forklarer Henrik Karl Nielsen.
Som beskikket advokat møder Henrik ofte klienterne i en af deres mest kritiske situationer – når de netop er blevet frihedsberøvet. “Vores opgave er ikke blot at sikre, at retssagerne forløber korrekt, og at vores klienter får en fair behandling. Vi er her også for at beskytte dem mod unødvendig frihedsberøvelse, ved at sikre at varetægtsfængslingen er proportional og baseret på solide beviser frem for spekulationer. Samtidig bliver vi også en form for støtteperson,” siger han og tilføjer: “Det stiller ganske store krav til både at kunne rådgive om regler, men også at kunne lytte og forstå i et rum af 100 % fortrolighed.”
Den juridiske ramme bag varetægtsfængsling
Ifølge retsplejelovens § 762 skal der være ‘begrundet mistanke’ om, at den sigtede har begået en lovovertrædelse, som kan føre til fængselsstraf og ‘bestemte grunde’ til at antage, at den sigtede enten vil unddrage sig straffen, begå nye lovovertrædelser, eller vanskeliggøre forfølgningen af sagen. Henrik pointerer dog, at betingelserne for varetægtsfængsling ofte kan virke vage for den sigtede: “Vi ser desværre, at retten ofte varetægtsfængsler uden detaljeret begrundelse.”
Selvom der findes alternativer til varetægtsfængsling, er det kun sjældent, at disse alternativer anvendes i praksis. Henrik Karl Nielsen påpeger, at ”der kunne være fordele ved at overveje sådanne muligheder mere aktivt, men retterne er ofte tilbageholdende med at bryde med den traditionelle varetægtsfængsling”. “Som advokater ser vi en risiko for, at varetægtsfængslingen kan få karakter af en fremrykket afsoning, hvor klienten i praksis bliver straffet, før han eller hun er dømt,” forklarer han. ”Strafferetsteamet i ØENS arbejder for at sikre, at domstolene lever op til kravet om konkret og korrekt begrundelse i hver enkelt sag,” siger han.
Et indblik i advokatens arbejde og det menneskelige ansvar for forsvareren
For beskikkede advokater i København er dommervagten en central del af arbejdet, hvor de skiftes til at sikre, at procedurerne omkring varetægtsfængslinger fungerer betryggende. “Der er aldrig to sager, der er ens. Man skal kunne lide at møde i retten, og jeg er i retten flere gange om ugen,” siger Henrik Karl Nielsen.
Henrik Karl Nielsen understreger, at arbejdet som forsvarer ikke er væsensforskelligt fra andre advokatopgaver, men at det ofte medfører et større ansvar og en højere kompleksitet. Forsvarerrollen kræver både juridisk indsigt og evne til at lytte og tale, da man ofte står over for mennesker, der er blevet bragt i en kritisk situation. ”Forestil dig at blive anholdt og varetægtsfængslet, så du fra den ene dag til den anden ikke kan møde på arbejde, betale dine regninger osv. Det, som du kan, er at komme på gårdtur en time i døgnet og tale med andre, der er varetægtsfængslet”, siger Henrik Karl Nielsen. Det er ikke kun den formelle juridiske rådgivning, der er central – advokaten skal også skabe tryghed og stabilitet for den klient, der skal have et forsvar. “Vi skal sikre, at vores klienter føler sig støttet, informeret og repræsenteret på den bedst mulige måde,” siger Henrik.
Forsvarerens offentlige ansvar og opgave
Straffesager kan skabe stærke følelser i offentligheden, og forsvarsadvokater møder ofte kritik for deres arbejde, og at de af offentligheden opfattes som forsvarere af kriminelle. ”Det indhylles ofte i unødvendig mystik. Fordi folk ser for meget TV eller læser trivielle knaldromaner. Det er ganske bekymrende, at man indimellem får spørgsmål om, hvordan man kan arbejde for ’kriminelle’. Spørgsmålet afslører, at den almindelige dansker ikke er skarp på, at det er en del af en retsstat, at en sigtet eller tiltalt er uskyldig, indtil Anklagemyndigheden fører bevis for andet. Og i en sag, hvor en person risikerer en alvorlig straf, har den sigtede eller tiltalte ubetinget krav på en forsvarer. Henrik tilføjer “Som en del af retsstaten har vi et ansvar for at gøre ’vores’ til, at det sikres, at ingen bliver behandlet forkert, og vi står derfor som en garant for retssikkerheden, også i de meget alvorlige sager.”
En nødvendig og menneskelig støtte i det danske retssystem
ØENS Advokatfirma og Henrik Karl Nielsen ønsker at sætte fokus på den menneskelige side af retssager, og vise at forsvarsadvokater er en central del af retssystemet. ”Vi er ofte det eneste bindeled mellem varetægtsfængslede og den omgivende verden, og vi arbejder med både juridiske og menneskelige aspekter af sagerne”. “Hos ØENS Advokatfirma er vi stolte af vores rolle som forsvarer, og vi anser vores indsats som altafgørende for at sikre, at ingen lider unødig uret,” afslutter Henrik Karl Nielsen.
Ny artikel på vej
”I det kommende nummer af Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab offentliggøres artiklen ’Varetægtsfængsling og virkelighed’, hvor jeg dykker dybere ned i den virkelighed, som vi møder i grundlovsforhørene. Jeg synes, at tendensen, som påvises i artiklen, fortæller, at domstolene bøjer reglerne om varetægtsfængsling langt i Anklagemyndighedens retning. Når vi står med en undtagelse til grundlovsbestemmelsen om den personlige frihed, kunne man ellers have forventet, at der blev bøjet i anden retning. Når vi nu er blevet klogere på, hvad der foregår i dommervagten, får vi både som offentlighed og som advokatfirma en bedre forståelse af, hvilke krav, som vi er stillet over for, når vi påtager os opgaver som forsvarere.”