Med sommerferie følger udenlandsrejser. Vi pakker vores kufferter og rejser mod varmere himmelstrøg. Men hvad bringer vi egentlig med os, når vi atter vender tilbage til det kolde nord? Væggelus måske?
I de senere år er væggelus blevet et voksende problem i de danske hjem – og i særdeleshed i etageejendomme, hvor mange mennesker bor tæt sammen, og hvor der sker hyppig udskiftning af beboere. Den mest almindelige måde at få væggelus er ved selv at bringer dem hjem fra rejser, hvor du har overnattet på et inficeret sted, eller når du eksempelvis lejer din bolig ud til udenlandske turister. Væggelus rejser i stigende grad med som blinde passagerer, når vi vender snuden hjem efter en udenlandsrejse. Men hvordan ved du, at du har taget de udspekulerede insekter med hjem? Og hvad gør du for at komme dem til livs? ØENS giver dig et hurtigt overblik.
Væggelus kommer frem om natten for at suge blod – så vågner du op med kløende insektbid på kroppen, er dette et tegn på, at væggelus har etableret sig i din bolig. Og dét skal du reagere hurtigt på. De små insekter efterlader sig nemlig ikke blot kløende og røde insektbid, de kan også efterlade en dyr regning, når de skal bekæmpes – især hvis du regnes som ansvarlig for hjembringelsen af væggelusene. Væggelusene spreder sig lynhurtigt og kræver omgående bekæmpelse. Derfor er det vigtigt, at du straks informerer din udlejer eller din forening, hvis du fatter mistanke.
Hvad kan man gøre?
Du kan ikke tage kampen op mod de invaderende insekter selv – der skal professionel hjælp til fra en skadedyrsbekæmper, der har adgang til de nødvendige sprøjtemidler. Bekæmpelsen kan blive langvarig og i grelle situationen strække sig over 3-12 måneder. Som beboer i en udlejningsejendom eller i en boligforening har du oplysningspligt over for din udlejer eller boligforening. Oplyser du ikke straks om væggelusene, risikerer du at blive gjort erstatningsansvarlig for udgifterne til bekæmpelsen. Og dét kan blive dyrt.
Dit bedste værn mod de udspekulerede insekter er at undgå at lukke dem ind i dit hjem i første omgang. Og dét er der heldigvis råd for. For eksempel kan du, når du er på ferie, forsøge at holde dine kufferter adskilt fra sengemiljøet. Du kan pakke dit tøj ind i poser, og du kan – når du er hjemme igen – vaske dit tøj ved høj temperatur eller fryse det ned. Du kan også tjekke sengen på hotellet ved at kigge efter sorte aftegninger under madrassen og i madrassens sammenføjninger.
Væggelus er som sagt generelt et stigende problem – men særligt denne sommer bør du være ekstra opmærksom. De varme temperaturer i det danske sommerland betyder nemlig optimale levebetingelser for de udspekulerede insekter. Så vær opmærksom på, hvem og hvad du bringer med dig hjem fra din ferie. Og god sommer.