Der findes i dag mange forskellige familiekonstellationer, og derfor kan det nemt føles uoverskueligt at navigere i, hvem der arver hvem, hvornår og hvordan.
Heldigvis kan du ved at oprette et testamente i allerhøjeste grad selv bestemme, hvem du ønsker, der skal arve dig. Der vil ofte yderligere være en lang række fordele for dig og din familie ved at oprette et testamente.
Med et testamente sikrer du dig således, at din arv tilfalder dem, du ønsker. Du skåner dermed din familie for at havne i en uheldig situation, hvor de troede, at fordelingen af din arv var en anden. Opretter du ikke et testamente, vil arveloven alene afgøre, hvordan din arv bliver fordelt. Og dén tager ikke højde for hverken din specifikke situation eller dine ønsker.
ØENS Advokatfirma kan hjælpe dig med at fordele din arv, sådan som du ønsker det. Vi rådgiver dig i hele processen og udarbejder dit testamente ud fra dine ønsker. Alle bør i princippet skrive et testamente, men der er selvfølgelig situationer og familiekonstellationer, hvor testamentering kan være særlig nødvendig. Det kan eksempelvis være i situationer, hvor du:
- ikke er gift med din samlever,
- har en sammenbragt familie og ønsker at tilgodese din partners børn,
- ønsker, at din arv også tilfalder dine børnebørn – og ikke kun dine børn,
- er enlig uden børn,
- ikke ønsker, at arven skal gå til dine svigerbørn,
- har fast ejendom i udlandet,
- har ønsker til, hvordan dit dødsbo skal behandles, eller
- gerne vil give dele af eller hele din arv til velgørenhed m.fl.
ØENS Advokatfirma kan forudse de situationer, som du ikke selv har tænkt over. Og vi kan i samarbejde skabe det nødvendige overblik, så dit testamente udfærdiges præcis, som du ønsker det. Tillid og fortrolighed er grundelementer i vores klientrelation. Vi yder professionel rådgivning i øjenhøjde med dig.
Derfor er det vigtigt at oprette et testamente
I dag ser vi mange forskellige familiekonstellationer med dine, mine og vores børn, hvilket kan gøre det udfordrende at finde rundt i spørgsmålene om, hvem der arver hvad, hvornår og hvordan. Selvom der findes en arvelov, der bestemmer, hvordan arven fordeles, hvis du ikke selv har taget stilling, kan det være en god idé at oprette et testamente. Men hvorfor er det nødvendigt? Er arvelovens bestemmelser ikke tilstrækkelige?
Vi har alle hørt historier om familier, der er endt i konflikt på grund af uenigheder om arv. Sådanne uvenskaber kan undgås med et enkelt dokument. Det er dog ikke helt så simpelt, da det kan være svært at forholde sig til, hvad der skal ske efter døden. Selvom det kan være ubehageligt at tænke på, kan et testamente være en stor hjælp for de efterladte.
Et testamente sikrer at ens vilje sker efter døden
Den mest effektive måde at sikre, at dine ønsker bliver fulgt efter din død, er ved at oprette et testamente med hjælp fra en advokat, der er specialiseret i testamenter. Alle bør overveje at skrive et testamente, men det er særligt vigtigt for ugifte samlevende, enlige uden børn, personer med ejendom i udlandet, sammenbragte familier, forældre med mindreårige børn og forældre til adopterede børn.
Arvereglerne kan være komplekse og forvirrende, og derfor kan det være en god idé at søge rådgivning hos en advokat, der har overblik over de mange regler og formalia. Et testamente skal udføres juridisk korrekt for at være gyldigt, og derfor kan det være en fordel at alliere sig med en advokat for at sikre overblik og sikkerhed.
Hos ØENS står vi klar til at hjælpe dig med at oprette et testamente. Vi ser testamente som en personlig sag og sætter en ære i at møde dig, hvor du er. Sammen vil vi sikre, at din arv i fremtiden bliver fordelt efter dine ønsker.
Arvens fordeling efter loven
Når der skal arves, foregår det i følgende rækkefølge:
1. arveklasse
Dette er dine nærmeste slægtsarvinger. Disse er iht. loven dine børn. Når en person dør, træder dennes børn (altså børnebørn) i dennes sted og arver indbyrdes lige. På tilsvarende måde arver fjernere livsarvinger.
2. arveklasse
Har du ingen arvinger i 1. arveklasse (ingen børn, børnebørn osv.), vil dine forældre arve dig ligeligt. Er en af dine forældre død, træder dennes børn (dvs. dine søskende) i den pågældendes sted og arver indbyrdes lige. På tilsvarende måde arver fjernere livsarvinger (nevøer, niecer). Findes ingen livsarvinger efter den ene af forældrene, arver den anden af forældrene eller dennes livsarvinger alene.
3. arveklasse
Er der ej heller nogen arvinger i 2. arveklasse (hverken forældre, søskende eller niecer og nevøer), vil dine bedsteforældre arve dig. Halvdelen af arven tilfalder bedsteforældrene på fædrene side og halvdelen bedsteforældrene på mødrene side. Er en af bedsteforældrene død, træder dennes børn i stedet for, men ikke fjernere livsarvinger, i den pågældendes sted. Dvs. kusiner og fætre kommer aldrig til at arve dig iht. loven.
Mellem fædrene og mødrene arvinger indbyrdes deles arven som angivet i 2. arveklasse. Er der kun arvinger på fædrene eller mødrene side, arver disse alene.
Staten vil arve alt efter dig, hvis du ikke efterlader dig nogen arvinger i arveklasserne.
Enlige
Efterlader du dig hverken ægtefælle/registreret partner, børn eller andre livsarvinger, betyder det dog ikke nødvendigvis, at du ikke har nogen arvinger længere ude i familien. Dog er det ikke sikkert, at du er enig i, at disse andre arvinger skal arve dig. Såfremt du ikke har ægtefælle, børn eller andre livsarvinger, vil arven i stedet tilfalde dine forældre, søskende eller nevøer/niecer.
Er dine forældre døde, og har du ingen nulevende søskende eller nevøer/niecer, er det i stedet dine bedsteforældre eller moster/morbror eller faster/farbror, der arver. Overlever dine bedsteforældre dig ikke, og har dine forældre ingen nulevende søskende, har du ingen arvinger efter arveloven – dine kusiner og fætre arver dig ikke efter loven – og det, du efterlader dig, vil i stedet tilfalde statskassen.
Hos ØENS anbefaler vi derfor, at du som enlig tager aktiv stilling til, hvem der skal arve dig og får lavet et testamente, hvis ikke hele din formue skal ende i statskassen.
Ægtefæller
Er du gift og har børn, er arvelovens udgangspunkt, at den længstlevende ægtefælle arver halvdelen, mens børnene skal dele den anden halvdel, uanset hvor mange børn der er.
Efterlader afdøde sig ikke børn, arver ægtefællen alene. Såfremt der er formuefællesskab i ægteskabet, vil det derfor betyde, at den efterlevende ægtefælle – såfremt afdøde ikke havde lavet testamente – efter et skifte af dødsboet modtager tre fjerdedele af den fælles formue. Såfremt afdøde havde særeje, afhænger arvefordelingen af, hvilken særejeform det er tale om.
Er det nok at være gift, eller skal vi også have testamente?
Mange ægteskaber er sådan indrettet, at de fleste penge er bundet i aktiver, f.eks. hus, bil, sommerhus, værdipapirer eller lignende.
Når man som ægtefæller skal overveje at få udarbejdet et testamente, hænger det i høj grad sammen med, hvordan aktiverne er bundet samt hensynet til, at man som længstlevende skal komme godt videre og have de bedste økonomiske forudsætninger – særligt, hvis der også er børn.
Uden testamente – og forudsat der ikke er særeje i ægteskabet – vil ægtefællen modtaget ¾ af fællesboet, mens børnene vil modtage ¼ til deling. Såfremt der er tale om mindreårige børn, vil pengene blive sat i forvaltning, indtil barnet er 18 år.
Man skal altså overveje, om ens økonomi kan bære, at der skal betales en kontant arv til børnene, hvilket i værste fald kan betyde, at man som længstlevende skal sælge nogle aktiver – f.eks. huset. Den ikke-økonomiske konsekvens ved dette vil være, at familien midt i sorgen står over for at måtte flytte fra det hjem, som ellers har været en tryg base.
Med et testamente er det muligt at sikre længstlevende (og indirekte også børnenes videre forsørgelse) ved at oprette et testamente, der bestemmer, at længstlevende skal arve mest muligt – svarende til 15/16 af fællesboet. Børnene vil da arve 1/16 ved førstafdødes død og modtage resten ved længstlevendes død.
Ugifte samlevende
”Vi har levet sammen i mere end to år, så vi arver hinanden.”
Denne sætning er det, vi som oftest bliver mødt med, når vi taler med samlevende, og vi er så ærgerlige over, at det er den almindelige myte. For faktum er, at samlevende aldrig arver hinanden uden at have oprettet et testamente.
Konsekvensen af at være uden testamente er, at det er dine eventuelle børn, børnebørn, forældre eller søskende m.v. der arver dig og ikke din samlever.
Samlevende har dog den mulighed at oprette et udvidet samlevertestamente, hvorefter de opnår næsten samme arveret som ægtefæller. Samlevende vil dog ikke opnå tvangsarveret, og de skal betale 15 % i arveafgift. Forudsætningen for at arve hinanden er, at man på dødstidspunktet:
- Opfylder betingelserne for at kunne indgå ægteskab og Ikke har oprettet et andet udvidet samlevertestamente og havde fælles bopæl i de seneste 2 år forud for dødsfaldet eller
- Man har, har haft eller venter et fælles barn.
Adoptivbørn og bortadopterede børn
Arven for adopterede og bortadopterede børn er reguleret i særlig lovgivning. Afgørende er blandt andet tidspunktet for adoptionen/bortadoptionen.
Arveforskud
Ønsker du at give arveforskud, eller skal du modtage arveforskud, skal du være opmærksom på, at du måske skal betale boafgift og eventuel tillægsboafgift. Det er derfor vigtigt, at man søger rådgivning i forbindelse med arveforskud.
Arveafkald
Som arving har du mulighed for at give arveafkald på forventet arv og på falden arv. Betingelserne for afkaldene er forskellige, og mulighederne ligeledes.
Afkald på forventet arv
Arveafkald på forventet arv kan gives indtil det tidspunkt, hvor den, du skal arve, er afgået ved døden. Afkaldet kan gives med eller uden vederlag og kan gives for dig personligt eller også for dine efterkommere.
Afkald på falden arv
Når arven er falden, betyder det, at den, du arver, allerede er afgået ved døden på tidspunktet, hvor der gives afkald. Afkald kan ikke gives, hvis du har kreditorer, som vil have transport i arven eller gøre udlæg deri. Dette skyldes, at et afkald vil være at anse som kreditorunddragelse, og derfor kan arveafkaldet omstødes.
Ligesom ved afkald på forventet arv, kan du give afkald med eller uden vederlag og personligt eller også for dine efterkommere.
Ønsker du at testamentere til velgørenhed?
Advokat Mette Bozard Larsen anerkendes som en dygtig lokal advokat inden for ‘Det Gode Testamente‘. ‘Det Gode Testamente’ er et samarbejde med over 40 af landets velgørende organisationer, der er gået sammen for at hjælpe og støtte privatpersoner som dig, der overvejer at testamentere til velgørende formål / velgørenhed.
Derudover kan du få et overblik og blive klædt på til, hvordan du opretter et testamente her.
Ønsker du at sikre vedligeholdelsen af dit gravsted?
Hvis du ønsker at sikre vedligeholdelsen af dit gravsted, kan det være en god ide at afsætte et beløb til gravstedspleje i dit testamente. Dette kan inkludere specifikke ønsker til, hvordan graven skal vedligeholdes og se ud. En mulighed kunne være at anvende en service som Memmora.dk, der tilbyder professionel gravstedspleje året rundt. De passer gravstedet og sender billeder efter hvert besøg, så de efterladte kan være sikre på, at gravstedet bliver passet med omhu og respekt. Dette kan være en praktisk løsning, hvis familien bor langt væk eller har svært ved at finde tiden til selv at passe gravstedet.
Booking af en notar til brug for underskrift af testamente og fremtidsfuldmagt
Notarisering af vigtige juridiske dokumenter som testamenter og fremtidsfuldmagter er en afgørende proces, der giver disse dokumenter en særlig bevisværdi. En notar er en offentlig embedsmand, der har beføjelser til at bekræfte og verificere underskrifter og identiteter i forbindelse med sådanne dokumenter.
Ved at underskrive et dokument i nærværelse af en notar bekræftes ægtheden af underskriften og identiteten af underskriveren. Dette sikrer dokumentets integritet og autenticitet, hvilket er særligt vigtigt, når det drejer sig om testamenter og fremtidsfuldmagter, da disse ofte indeholder vigtige instruktioner og beføjelser, der skal følges nøje.
Du kan booke en tid hos en notar til underskrift af testamenter og fremtidsfuldmagter her. Her finder du også detaljerede oplysninger om processen. Det anbefales altid at kontakte notaren på forhånd for at sikre tilgængelighed og få afklaret eventuelle specifikke krav til dokumentation.
At oprette et testamente er et personligt anliggende, og derfor sætter vi hos ØENS Advokatfirma en ære i at møde dig dér, hvor du er, og med forudsætningen om at tillid og fortrolighed er grundelementer i klientrelationen. Har du spørgsmål eller brug for hjælp til dit testamente? Kontakt en advokat med speciale inden for testamenter, og lad os hjælpe dig med din sag.