skattefri godtgørelse, frivilligt arbejde, bestyrelser, øens

Samejeoverenskomst

Få sikret jeres juridiske og økonomiske situation

Mange lever i dag som samlevende uden at være gift, men har ikke nødvendigvis taget højde for, hvad det rent juridisk indebærer. Den første og vigtigste hovedregel for samlevende er, at der ikke som udgangspunkt er et formuefællesskab. Det betyder, at hver især tager det med ud, som man bragte ind i ægteskabet. Videre er det vigtigt at være opmærksom på, at I ikke arver hinanden.

Hvis I eksempelvis påtænker at købe ejendom sammen eller stifte familie, er det derfor vigtigt, at I forholder jer til jeres juridiske situation og får sikret jeres juridiske position, så I undgår unødige konflikter og uhensigtsmæssige situationer fremadrettet. Dette minimerer risiko for bekymringer og økonomiske udfordringer i fremtiden, når I har klare aftaler om forvaltning og afvikling. En samejeoverenskomst (også kaldet en samejekontrakt eller samejeaftale) bør specificere jeres ejerandele, forholdet mellem jer og jeres ønsker fremadrettet. Derudover anbefaler ØENS også et udvidet samlevertestamente inkl. et børnetestamente, hvis I netop har forøget familien, så I er beskyttet bedst muligt.

En samejeoverenskomst er ikke kun relevant for ugifte samlevende. Den er også relevant, hvis eks. fire vennepar ønsker at investere i et sommerhus sammen. Her kan en samejeoverenskomst inkludere aftaler om husets anvendelse, som f.eks. regler for udlejning, ejernes brugsret, betaling for strøm og vedligeholdelse m.v. Samejeoverenskomsten bør også beskrive afviklingen af samejet i tilfælde af, at en part vil udtræde. Eller hvis I alle skulle ønske at sælge.

Hos ØENS anbefaler vi blandt andet, at man i forbindelse med køb af fast ejendom får lavet en samejeoverenskomst. Jeres samejeoverenskomst skal indeholde bestemmelser om jeres fælles ejerskab, herunder forpligtelser og rettigheder ved den løbende drift. Derudover bør den også indeholde reglerne såfremt I senere måtte gå fra hinanden eller ønske at sælge af anden årsag.

Hvad er en samejeoverenskomst?

En samejeoverenskomst er en skriftlig aftale, som du kan indgå med den eller dem, som du ejer en bolig med. Aftalen regulerer ejerforholdet mellem jer. Sagt med andre ord, kan I sammen fastlægge klare retningslinjer for, hvordan I ønsker at håndtere det løbende ejerskab og en mulig konflikt, hvis den opstår mellem jer.

Spørgsmål der typisk overvejes i forbindelse med en samejeoverenskomst, er blandt andet:

  • Hvordan håndterer I en konflikt, hvor den ene af jer misligholder jeres fælles låneaftale med banken?
  • Hvad sker der med boligen, rettighederne og forpligtelserne knyttet hertil, hvis I ikke længere skal eje boligen sammen?

Det er begge eksempler på situationer, hvor I sammen kan aftale, hvordan situationen skal håndteres.

Hvem er en samejeoverenskomst relevant for?

Køber du en bolig med din kæreste (ugift samlevende), din ven eller et familiemedlem, er en samejeoverenskomst relevant.

Det gælder både ved køb af ejerlejligheder, andelsboliger, villaer og sommerhuse m.m.

Indholdet af en samejeoverenskomst

Du bestemmelser selv, hvad din samejeoverenskomst skal indeholde, men typisk vil det være relevant at overveje nogle af følgende situationer:

  • Kommer I med forskellige indskud, og skal der tages højde for dette i aftalen?
  • Hvordan skal et evt. underskud fordeles ved salg af boligen?
  • Hvordan skal udgifter til forbedring og vedligeholdelse fordeles mellem jer?
  • Hvordan skal udgifter og indtægter fordeles mellem jer? Typisk vælges samme fordeling som ejerforholdet.
  • Hvem skal kunne træffe hvilke beslutninger? Det kan være beslutninger om lånoptagelse, pantsætning, udlejning m.m.
  • Hvordan kan samejet ophøre?
  • Skal der være en forkøbsret/anvisningsret?
  • Hvordan foregår et salg til tredjemand?
  • Hvordan værdiansættes boligen ved salg?
  • Hvad skal der ske i forbindelse med et dødsfald?
  • Hvad er konsekvenserne ved at bryde samejeoverenskomsten?

Hvorfor er en samejeoverenskomst vigtig?

Ved køb af bolig kan det være svært at overskue konsekvenserne af senere uoverensstemmelser. Opstår uoverensstemmelser er det en fordel, hvis I selv har taget stilling til, hvordan konflikten skal håndteres, da I ellers vil være bundet af lovgivningens almindelige regler, som ikke nødvendigvis er de mest hensigtsmæssige for jer.

I undgår også ved en samejeoverenskomst den fortolkningstvivl, der kan opstå, hvis I ikke har en klar aftale.

Konsekvensen ved ikke at lave en samejeoverenskomst

Har I ikke en samejeoverenskomst, vil jeres ejerforhold være reguleret af lovgivningens almindelige regler. Hvis I ikke selv på forhånd har taget stilling til håndteringen af en senere opstående konflikt vil sagen i værste tilfælde kunne ende i retten, hvis ikke I kan blive enige. Det er både dyrt, tidskrævende og opslidende at have en sag for retten, men laver I en samejeoverenskomst, kan I undgå dette.

Hvornår er en samejeoverenskomst gyldig?

En samejeoverenskomst er gyldig, når alle parter har underskrevet aftalen. Det er ikke et krav, at I tinglyser aftalen, men I kan vælge at gøre det. Der er heller ikke krav om, at I skal bruge en advokat, men det kan være en god idé, da advokater har en nødvendig viden og baggrund for at udarbejde en aftale i samarbejde med jer.

Kontakt ØENS Advokatfirma for en uforpligtende snak, hvilke vigtige overvejelser I, som ugifte samlevende, vennepar, familierelaterede eller andet, bør gøre jer.

Kontakt os for en uforpligtende snak om jeres samejeoverenskomst

Mette Bozard, advokat, dødsbobehandling, ØENS Advokatfirma
Advokatfirma
Mette Bozard Larsen
Advokat