Verden er fortsat ramt af Covid-19 og Danmark undergår pt. en ny bølge af virussen. Regeringen skærper restriktionerne for at få smitten under kontrol og for at undgå endnu en nedlukning samt omfattende restriktioner, som ses flere steder i Europa. Regeringens nye restriktioner rammer nu i forvejen hårdt ramte virksomheder og brancher, hvorfor der er indgået en ny aftale af den 27. oktober 2020 om forlængelser, udvidelser og oprettelser af nye hjælpepakker til det danske erhvervsliv. Aftalen kan læses her.
”Med den nye aftale øger vi trygheden ved at forlænge nuværende ordninger, samtidig med at vi hjælper alle de virksomheder, som rammes af nye restriktioner. Når messecenteret og den lokale catering-virksomhed eller lyd- og lystekniker mister sin indtjening på grund af corona, så skal vi stå klar med hjælp. Det samme gælder, når minkfarme rammes af smitte, og underleverandører pludselig får visket deres ordrebøger rene” siger erhvervsminister Simon Kollerup.
Det gælder fortsat, at virksomheder og selvstændige mv. for at være omfattet af kompensationsordningerne skal være direkte eller indirekte omfattet af følgende begrænsninger:
Hovedpunkterne for virksomheder i Aftalen
– Forlængelse af eksisterende kompensations- og garantiordninger
Alle nuværende kompensations- og garantiordninger forlænges til og med den 31. januar 2021. Dette indebærer følgende kompensations- og garantiordninger:
Derudover er med Aftalen kommet nogle udvidelser af de eksisterende ordninger for blandt andet leverandører til private arrangementer, kiosker og aftenskoler. Det betyder, at underleverandører som taxaselskaber, biografer og messevirksomheder m.v. nu kan se frem til mere hjælp.
Kompensationsordningen for faste omkostninger, hvor virksomheder kan få op til 80 % dækning, bliver udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgangen bliver nedsat fra 35 til 30 %. Samtidig bliver den maksimale kompensationsprocent for mindre virksomheder sat op til 90 %. De større virksomheder vil også få lavere adgangskrav og heraf følgende større kompensationsprocent, men kan som følge af EU-Kommissionens ændrede statsstøttevilkår maksimalt få 70 % kompensation af faste omkostninger dækket.
Der åbnes for kompensation til virksomheder, der er direkte leverandører til private og sociale arrangementer med mindst 10 deltagere, der aflyses med henvisning til det skærpede forsamlingsforbud. Både leverandører af lyd, lys, busser og taxaer m.v. kan være omfattet. Virksomheden skal for at være omfattet af begrebet leverandør have gentagne, direkte transaktioner, salg eller leverancer til én eller flere virksomheder ramt af forsamlingsforbuddet.
Leverandøren skal derudover, for at være omfattet, leve op til kravene til omsætningsnedgang samt de øvrige adgangskrav.
Virksomheder, der oplever en tilstrækkeligt stor omsætningsnedgang i forbindelse med det skærpede forsamlingsforbud samt forbuddet mod at sælge alkohol efter kl. 22.00, får adgang til eksisterende kompensationsordninger for selvstændige mv. og faste omkostninger.
Virksomheder, der har eller får forbud mod at gennemføre deres aktiviteter som følge af det skærpede forsamlingsforbud fra 50 til 10 personer, får adgang til kompensationsordningerne for selvstændige mv. og faste omkostninger på samme vilkår som tvangslukkede virksomheder, da de kan anses for at være de facto tvangslukkede. Tvangslukkede får også mulighed for at sende deres medarbejdere hjem med lønkompensation, hvis de ikke har omsætning. Denne ordning gælder for f.eks. dele af nattelivet (diskoteker m.v.), men vil også fremover gælde for f.eks. messeaktivitet.
Der åbnes op for muligheden for kompensation til leverandører til minkfarme. Faste leverandører til pelsdyravlere kan f.eks. være fodercentraler, dyrlæger eller kommercielle pelserier., hvor besætningen slås ned, får adgang til kompensationsordningen for selvstændige og for faste omkostninger. For at modtage kompensationen vil det være et krav, at den selvstændige eller virksomheden kan dokumentere, at den ernærer sig ved at være leverandør til pelsdyravlere, hvis besætning er slået ned.
Hvis du vil høre mere, eller hvis du vil have hjælp til at ansøge om hjælpepakkerne, så kontakt ØENS advokatfuldmægtige Lisa Lykke-Kielberg.