Nyheder

Seneste nyheder fra ØENS

Erhvervsminister: Det skal være slut med skæve vurderinger og penge under bordet

Regeringen (VLAK), S, DF og De Radikale er enige om at gennemføre en række tiltag på andelsboligmarkedet. Det marked, der ofte er blevet beskrevet som noget, der kunne minde om det vilde vesten. Har du ikke også hørt om nogle, der for at få lov til at købe en andelsbolig, er blevet pålagt at skulle betale tusindvis af kroner ekstra for et gammelt klædeskab? Eller for et IKEA-bord? Helt urimeligt. Men desværre en realitet.

Men det skal nu være slut. Det er i hvert fald ambitionen for det flertal i Folketinget, der netop har præsenteret 16 initiativer, der skal dæmme op for de økonomiske vanskeligheder, som nogle andelsboligforeninger – et fåtal, heldigvis – på ulykkeligvis er havnet i. Størsteparten af de danske andelsboligforeninger er kernesunde og fungerer upåklageligt. Heldigvis. Men der er nogle, der har brug for en politisk håndsrækning.

Og den får de nu. Flertallet i Folketinget, med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i spidsen, går nu sammen for at sikre mere ro og stabilitet for andelsboligforeningerne og andelsbolighaverne. Erhvervsministeren forventer, at de nye tiltag vi føre til, at færre andelsboligforeninger frem over går konkurs.

De 16 initiativer omfatter blandt andet skærpede krav til økonomi ved stiftelse af en andelsboligforening. ”Når man starter en ny forening, skal der også være økonomi bag”, forklarer Brian Mikkelsen (K). Et andet initiativ handler om at reducere antallet af urealistiske høje valuarvurderinger. Retvisende vurderinger vil nemlig betyde færre sorte penge under bordet, mener ministeren.

De 16 initiativer og det brede samarbejde på tværs af partierne bygger på et sæt anbefalinger, som en arbejdsgruppe om ansvarlig drift af andelsboligforeninger afleverede tilbage i maj 2017. Tiltagene i aftalen gennemføres hovedsageligt i Andelsboligloven. Forslaget skal nu behandles, og ændringerne forventes at træde i kraft 1. juli 2018. Det oplyser Erhvervsministeriet.

Tilmeld nyhedsbrev