Nyheder

Seneste nyheder fra ØENS

10 økonomiske råd til førstegangskøberen

Står du overfor at skulle købe dit første hus? Så har du måske regnet lidt på det og opdaget, at det er en rigtig dyr affære at købe et hus. Der er mange udgifter ved et huskøb, men der er faktisk også mange penge at spare – hvis blot du gør dit forarbejde grundigt. Bolius.dk har samlet 10 gode råd til dig, der står på tærsklen til at skulle købe dit første hus. Læs med og opdag, hvordan du som førstegangskøber får fingrene i dit drømmehus så billigt som muligt.

Råd #1: Undersøg markedet grundigt

Gør du dit forarbejde grundigt, inden du afgiver et bud på huset, er du som køber langt bedre rustet til at skulle forhandle. Undersøg eksempelvis på forhånd, hvad lignende boliger i området har kostet, hvor mange gange boligen har været til salg, om prisen tidligere er blevet nedjusteret og hvor desperat sælger er for at komme af med huset.

Råd #2: Gå huset efter i sømmene

Gå huset efter i sømmene, så du sikrer dig ikke at købe et hus med skader, som du ikke kender til. Tilstandsrapporten kan give dig en indikation af husets tilstand, men rådfør dig gerne med en byggeteknisk rådgiver, der kan foretage en professionel gennemgang af huset.

Et grundigt eftersyn af husets byggetekniske tilstand kan spare dig for meget besvær og mange penge. Hvis eftersynet afslører skader på huset, kan dette også betyde, at du får et afslag i købsprisen.  

Råd #3: Overvej hvordan du vil håndtere fejl og mangler

Det er ikke altid en god idé at forlange afslag i prisen på grund af fejl og mangler. Det kan derimod ofte være fordelagtigt for dig at lave en aftale med sælger om, at udbedringerne skal ske på hans regning – inden du overtager huset. Hvis du er usikker på, hvor meget det vil koste at udføre arbejdet, er ovenstående ofte den bedste løsning.

Er det derimod en mindre udbedring, som du selv kan udføre, kan det ofte bedre lønne sig at få et afslag i prisen. Forlang et nedslag, der stemmer overens med en håndværkers pris.

Råd #4: Søg bistand hos en økonomisk rådgiver

Mangler du indsigt i og forståelse for boligøkonomi, er det en god idé at rådføre sig med en uvildig rådgiver. Det kan f.eks. være i form af bistand fra en boligøkonom eller en advokat. Som køber skal du huske, at ejendomsmægler altid og udelukkende vil varetage sælgers interesse – og det kan derfor naturligt nok være en kærkommen hjælp at sparre med én, der ser tingene fra dit synspunkt.

Råd #5: Undersøg, om du skal overtage sælgers lån

Når du skal købe hus, har du normalt mulighed for at overtage sælgers lån. Og dét kan være en fordel, hvis det ellers er en lånetype, der passer til din økonomiske situation. Det vil nemlig spare dig for alle de omkostninger, der følger med det at optage et lån. Du kan også vælge at overtage sælgers lån og optage et supplerende lån.

Råd #6: Få flere lånetilbud fra banker og realkreditinstitutter

Det er normalt sådan, at du kan låne op til 80 procent af ejendommens værdi gennem et realkreditlån. De fleste førstegangskøbere låner de næste 15 procent som et banklån, mens de sidste fem procent udgør den obligatoriske udbetaling.

Der kan være stor forskel på de priser og vilkår, som de forskellige banker og realkreditinstitutter tilbyder. Du bør derfor undersøge markedet og ikke blot takke ja til det tilbud, du får fra din nuværende bank. Indhent flere tilbud.

Råd #7: Brug din opsparing og undgå dyrt boliglån

Ligger du inde med en opsparing i aktier eller obligationer, kan det muligvis betale sig at sælge dem og i stedet lægge pengene i en kontant udbetaling på huset – særligt hvis du står overfor at skulle optage et banklån med høj rente. Undersøg om det årlige afkast på dine værdipapirer er lavere end de årlige renteudgifter til banklånet, før du beslutter dig for, om du vil bruge din opsparing til udbetaling eller ej.

Råd #8: Tegn den billigste forsikring

Undersøg, hvor du kan tegne den billigste husforsikring. Her kan priserne nemlig variere meget, og der kan således være mange penge at spare på dette område.

Råd #9: Betal af på dine lån

Det siger lidt sig selv; jo lavere din gæld er, jo mindre er dine omkostninger til realkreditinstituttet og banken. Betal derfor løbende af på dine lån. Har du optaget et rentetilpasningslån, kan det være en god idé at afdrage så meget som muligt, mens renten er lav.

Råd #10: Tænk langsigtet

Det er en dyr fornøjelse at købe et hus. Det kommer du ikke udenom. Derfor bør du også overveje, hvor længe du har tænkt dig at bo i huset. Det er aldrig en god investering at købe et hus, hvis du blot skal bo i det i få år. Det er nemlig også rigtig dyrt at sælge huset igen. Regn med, at omkostningerne ved et hussalg og køb af nyt hus løber op i cirka 10 procent af boligens værdi.

ØENS Advokatfirma bistår dig gerne med juridisk- og økonomisk rådgivning i forbindelse med dit boligkøb. Køb og salg af fast ejendom er en af vores absolutte kerneområder, og vi har årelang erfaring med denne type bistand. Skriv til info@oadv.dk eller ring på telefon (+45) 3246 4646 til en uforpligtende snak om, hvordan vi kan være behjælpelige.

Tilmeld nyhedsbrev